Добро Утро, Европа

САЩ установи: Корупция, произволни арести, нарушени човешки права в България (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

"Недостатъчни" са действията на българското правителство за справяне с корупцията и зачитането на човешките права. Това се посочва в годишния доклад на Държавния департамент на Съединените щати за състоянието на правата на човека, който включва 198 държави по света.

Според американските власти страната ни не е предприела достатъчно стъпки, за да накаже виновните за корупция и нарушения на човешките права. Освен това допълват, че България е изправена пред проблеми с независимостта на съдебната система и сериозна корупция в правителството.

"Общественото доверие в съдебната система остава ниско поради схващането, че магистратите са податливи на политически натиск и раздават правосъдие по различен начин за различни граждани", пише в документа.

Авторите му изреждат още редица примери за неспазване на човешките права от различно естество в България. Сред тях са насилие или заплахи, насочени към членове на ромската или ЛГБТ общността, "жестоко или унизително" отношение на властите към арестувани, мигранти и към разселени деца, както и "произволни арести".

За последното щатските власти дават примери със задържания десетокласник, който нарисува графити по Паметника на Съветската армия. Уточнява се обаче, че омбудсманът е протестирал ареста, а ръководството на МВР е уволнило началника на полицейския участък и е разпоредило допълнително обучение на всички униформени полицаи, работещи с непълнолетни лица.

Като пример за произволен арест пък докладът припомня арестите на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и началник-кабинета на Борисов - Севделина Арнаудова.

"През април Софийският районен съд постанови, че властите не са успели да съберат нито едно годно доказателство за съпричастността на обвиняемите към твърдяното престъпление. На 17 март полицията арестува тримата в рамките на разследване за изнудване, но след 24 часа ги освобождава, без да повдига обвинения", припомнят от Държавния департамент.

В доклада се изразява тревога за плурализма в българските медии, подложени на корпоративен и политически натиск. Както и за редовните случаи на антисемитска риторика и език на омразата изобщо.