Добро Утро, Европа

Украински фермери се опитват да съберат реколтата

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 14 140246

Продължават дипломатическите усилия за осигуряване на безопасен износ на зърно от Украйна. Напредъкът е бавен, а в Украйна дойде време за събиране на реколтата. Вижте как се справят фермерите на фона на задаващата се продоволствена криза. 

 

В Южна Украйна е време за събиране на житната реколта. Доскоро тези житни полета бяха и бойно полета, затова работата е изпълнена с опасности. Надя Иванова има 4 000 хектара земя край Миколаев. 

През март, докато напредваха на север, руските войски оставиха разруха след себе. Докато се опитва да спаси реколтата си - Надя и нейните работници са изправени пред безпрецедентни предизвикателства. 

 

На първо място - невъзможно е да се продава зърно. Няма и пари за ремонт на преработвателния завод. Второ, специалистите, които обикновено го ремонтират, вече не са Миколаевска област.  А ние сме близо до фронта, така че никой няма да дойде.

Надя Иванова, фермер

В мирно време тук са се произвеждали повече от 12 000 тона зърно годишно. В складовете са останали 2000 тона от предишния сезон, но железницата е повредена, а корабите не могат да плават заради заплахата от руски ракети. Това е финансова катастрофа за Надя… и сериозна заплаха за глобалните хранителни доставки. От ООН вече изразиха тревога за въздействието на войната в Украйна. 

 

Очаква се броят на хората в тежка продоволствена несигурност да се увеличи от 276 милиона в началото на 2022 до 323 милиона през годината.

Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН по правата на човека

В ход са международни дипломатически усилия за осигуряване на безопасния износ на зърно от Украйна. Но напредъкът е бавен, а времето изтича, за да се предотврати една катастрофа, причинена от човека.