Европа

Президентът на Черна гора Мило Джуканович отива на балотаж (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Балотаж на президентските избори в Черна гора - държавният глава Мило Джуканович се изправя срещу проевропейския икономист Яков Милатович. От близо година страната е в политическа криза, белязана от няколко вота на недоверие и спор между депутатите и Джуканович заради отказа му да назначи нов премиер. Опонентите на президента обвиняват в корупция него и лявоцентристката му партия.

След балотажа на 2 април Черна гора ще има нов президент. Настоящият държавен глава Мило Джуканович получи най-много гласове, следван от икономиста Яков Милатович, от новото движение "Европа сега". Но и двамата кандидати бяха далеч от необходимите 50%, за да спечелят още на първия тур.

Джуканович очаква да остане на власт.

 

 

Вече обявих победа, така че очаквам победа. Няма съперник, който да не очаквам или да не желая. Който и да е той, е по-слаб от мен и резултатите го показват.

Мило Джуканович, президент на Черна гора

Социолозите дават сериозни шансове за победа на Милатович, който разчита на подкрепата на много от партиите, чиито кандидати отпаднаха на първия тур. 

 

Това е победа за всички, които бяха дискриминирани през последните 30 години. За онези, чиито деца напуснаха Черна гора в търсене на по-добро бъдеще. Онези, за които нямаше справедливост, които бяха бедни.

Яков Милатович, кандидат на движението "Европа сега"

След президентските избори следват и парламентарни. Вотът на 11 юни до голяма степен ще зависи от резултата на балотажа за държавен глава.

Хората в Черна гора се надяват страната да излезе от институционалната криза, в която се намира от близо 2 години заради проблемите със съставянето на правителство.