Европа

Гърците стачкуват заради смъртоносната влакова катастрофа

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

В Гърция се провежда 24-часова национална стачка заради влаковата катастрофа край Лариса, при която десетки загинаха и бяха ранени. Протестиращите настояват за разследване на инцидента, а виновните за него да бъдат наказани.

Заради протестите всички полети от и до Гърция бяха отменени, а в стачните действия участват и ръководителите на полети. Училищата са затворени. Много кораби изобщо не напуснаха гръцките пристанища. Болниците работиха с ограничен персонал.

Хората са бесни, но и не знаят вече какво да правят. Не можем изведнъж да сменим всички политици. Какво да правим? Хората се чудят. Отчаяни са и дори нямат идея за кого да гласуват на изборите.

Йоргос, шофьор на такси

Правителството на Кирякос Мицотакис го очакват парламентарни избори преди лятото. Влаковата катастрофа обаче провокира нови въпроси относно способността на управляващите да реформират сектор, очевидно изпаднал в криза още преди години. През последните седмици дясноцентристкото правителство намали преднината си в проучванията на общественото мнение пред основния си съперник - лявата партия "Сириза", като двете страни също така се намират в идеологически дебат за това как да реформират остарялата железопътна мрежа на Гърция.

Мицотакис обеща по-ясни граници между приватизираните услуги и властите, които ги контролират, като потърси помощ от експерти на Европейския съюз при изготвянето на промените. Политическите му опоненти твърдят, че лошото управление на премахването на агенциите под държавен контрол в крайна сметка е застрашило безопасността на железопътния транспорт.