Европа

Криза за имоти: Португалците търсят решение за недостига на жилища

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Португалия е една от страните с най-ниски доходи в ЕС. Затова и увеличението на цените на наемите през последните години на практика остави много хора на улицата. Наематели биват гонени от хазяите си, защото не могат да платят новите по-високи наеми.

Човек може да получи писмо от наемодателя си, в което му се казва, че трябва да напусне – просто ей така. Без обяснение и алтернатива.

Джорджина Симоес

Местните недоволстват, че в големите градове всичко е в услуга на туристите. Събират се и граждани с искане за провеждане на референдум за преустановяване на краткосрочното отдаване под наем.

Все още мога да живея в апартамента, но кварталът губи своя чар, защото повечето къщи, в които може да има обитаващи, са отдадени за краткосрочен наем на туристи.

Роса Сантос

Онези, които пък отдават в платформи като AirBnb предупреждават, че ако бъдат саботирани от правителството, последиците за икономиката, разчитаща основно на туризъм, ще са катастрофални.

„Искаме да вярваме, че правителството няма да вземе решението да унищожи страната, защото да убиеш основния сектор на икономиката е все едно убиваш страната“, казва Едуардо Миранда от Асоциацията на отдаващите жилища краткосрочно.

Очаква се лявоцентристкото правителство на премиера Антониу Коща да предложи пакет мерки за справяне с кризата. Сред идеите са увеличаване на предлагането на имоти за жилищни нужди, намаляване на наемните нива, борба със спекулациите с недвижими имоти и подпомагане на семействата, които изпитват затруднения с ипотечните си кредити.