Икономика и технологии

ЕК предлага мерки за регулиране на платформите за краткосрочни наеми

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Страните в Европа искат да принудят хостинг платформи за краткосрочни наеми като Airbnb да бъдат по-прозрачни при записването на своите данни. Целта е да се намали броят на апартаментите, които са извън контрола на властите, и да се спре негативното въздействие на сектора върху местния жилищен пазар.

Airbnb приветства решението, но поиска от ЕК анализ на местното законодателство, което определи като "непропорционално" и "подкопаващо единния пазар".

Предложените мерки включват въвеждане на идентификационен номер на квартирите, регистър на домакините и проверки на случаен принцип. Няма общ европейски регламент, който да регулира как се управляват данните от онлайн платформите, така че в момента те не са стандартизирани. 

Но за експертите е от ключово значение да се спре отрицателното въздействие, което тези платформи имат върху наемите и достъпа до жилища за местното население.

 

Градовете в цяла Европа трябва да имат достъп до ефективни инструменти, за да наложат ограничения върху техните операции. Вече 8-9 години много градове в Европа се опитват да овладеят явлението, което се разпространява толкова бързо в опит, за да запазят приличен брой апартаменти и къщи за местните жители. Много често европейското законодателство се приема в името на иновациите и конкурентоспособността. Малко внимание се обръща как това може да засегне други интереси в обществото.

Кенет Хаар – Европейска бизнес обсерватория

Сега Европейският съвет трябва да договори обща позиция с Европарламента. По данни на Комисията 25% от туристическото настаняване в Съюза се падат на онлайн платформи.