Политика

Анастас Стефанов и Иво Инджов за правителствената криза

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 14 103433

Социологът от „Тренд“ Анастас Стефанов и политологът Иво Инджов коментираха в студиото на „Добро утро, Европа“ последните турбулентни събития във вътрешнополитическия ни живот.

 

Политическият ни елит неведнъж е показвал, че е изключително подготвен и с доста богата лексикална подготовка, когато трябва да се замерват с обиди и нападки. С това поведение затвърдиха и подозренията, които така или иначе са трайно уседнали в българското общество – че коалицията е по-скоро формула за договорки на дадени интереси, които често са противоречащи. В името на властта и задоволяването на тези политически и икономически интереси, се правят коалиционни формули. И сега, ПП и ИТН открехват или поне легитимират тези подозрения в обществото. Което ще делегитимира цялата ни политическа партийна система. Няма как да очакваме свръх завишено политическо участие при едни избори есента.

Атанас Стефанов

Аз считам, че политическото бъдеще на партия ИТН е повече от ясно – тя няма да изчезна веднага, но ще се маргинализира. И без това социологията не ѝ дава високи резултати при едни предсрочни парламентарни избори. (...) Стана ясно, че ИТН е ситуирана като бизнес проект, инкорпорирана е в политическия живот, озова се и във властта.

Иво Инджов

Целият разговор вижте във видеото: