Политика

Крум Зарков: Усещането за справедливост не се постига само със законови промени

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Една законова промяна сама по себе си не може да върне усещането за справедливост, заяви в студиото на Euronews Bulgaria правосъдният министър Крум Зарков. Промените са важни, за да се демонстрира политическа воля и да се дадат правомощия на органите, които трябва да изпълняват закона. Според министър Зарков трябва да се прилагат онези наказания, които да имат силен превантивен ефект и да се изпълняват ефективно.

На въпрос относно екстрадицията на Илиян Тодоров, правосъдният министър отговори следното:

 

Прокуратурата поиска съдействието на Министерството на правосъдието и ние веднага го оказахме. Изпратили сме всички необходими документи към Узбекистан за неговата екстрадиция. Чакаме отговор от там. Тя се случва по сроковете и по правото на държавата, в която той (Илиян Тодоров – бел. ред.) се намира сега. Ще ви информираме своевременно.

Неизбежността на наказанието понякога е по-важно, смята министърът. Той е убеден, че убиецът от „Соло“ ще излежи своята присъда.

„Последните месеци ние възстановихме Съвета за криминологични изследвания, който беше закрит. Той има за цел именно да погледне тези въпроси от научна гледна точка – изучавайки както закона, така и неговото прилагане, така и реалните му ефекти. Стъпвайки на експертиза – криминологична, правна, статистическа и друга, така че да можем да създадем закон, който наистина да е адекватен и да се прилага по начин, по който никой да не може да се отклони от заслуженото си наказание“, обясни министърът на правосъдието.

Методологията не е нова, но за съжаление беше спряла да се прилага, посочи Зарков.



Цялото интервю вижте във видеото.