Политика

Димитър Главчев: Обмисля се вот на недоверие

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Главчев

Разбира се, че се обмисля вот на недоверие, това е един от парламентарните похвати на опозицията. Все пак чакаме да се успокоят страстите, защото в тази политическа буря е най-добре тези, които са активирали тези процеси, да ги довършат докрай. Това каза бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев в студиото на „Добро утро, Европа“ по повод вчерашните политически сътресения.

Освен да поиска вот на доверие, министър-председателят може и да подаде оставка. Това са двете възможни „активни“ действия. Следващото е вот на недоверие – за това са необходими 48 народни представители, уточни представителят на ГЕРБ.

Главчев оприличи вчерашните събития като политически сюрреализъм. „Знаете, че това течение в изкуството се заражда в 20-те години на миналия век, за да прави връзка между подсъзнанието и реалността. Аз виждам нещо, което в този си вид не е виждано поне в съвременната ни история. Ако това ще е промяната, не мисля, че това очакват българските граждани“, убеден е той.

„Ако започнем по хронология, първо 25 се отцепиха от съществуващата четворна коалиция и останаха, мисля, 109. Ако с такива аритметични действия започнем да добавяме 5, наистина все още са недостатъчни. Само че още с напускането на коалицията от страна на ИТН, най-нормалното нещо, което е прието в политиката и въобще в развитите демокрации, е премиерът да поиска вот на доверие, за да види на какви гласове може да разчита. Но той явно знае на какво може да разчита и затова се предприемат някакви други действия, докато се набавят необходимите 121 народни представители. Това обаче е доста трудно занимание, даже според мен почти невъзможно“, прогнозира Главчев.

Хипотезата ГЕРБ-СДС да „помогне“ със съставянето на мнозинство, бившият председател на парламента окачестви като шега.

 

Това като шега ли да го приема? Знаете, че ГЕРБ е в опозиция.

Димитър Главчев, ГЕРБ

„Правителство на малцинството“ трябва да разчита на още допълнителни гласове, поясни Димитър Главчев и допълни, че положението в момента прилича на „управляващо малцинство“. А основен принцип на демокрацията е „управляващото мнозинство“, посочи той.

Цялото интервю вижте във видеото: