Euronews Primetime

Д-р Александър Симидчиев: Намеренията за реформи имат по-голям шанс да се случат

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Simidchiev

За мен е леко успокоително, че намеренията за реформи имат по-голям шанс да се случат, и то в относително по-кратък срок. Част от тези реформи са неизбежни, те ще станат, независимо от това дали имаме парламентарно мнозинство, коалиционно мнозинство или не. Част от тези реформи са необходими на системата на здравеопазването. Това каза в Euronews Primetime д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от „Демократична България“.

По отношение на твърденията за разцепване на парламентарната група на ИТН, той сподели, че те винаги са били доста разнородна група. Припомни, че част от тях по време на пандемията са били на опозиционни позиции, докато други са „много добри лекари“, с които е могло да се работи.

Искрено се надявам да има парламентарно мнозинство, което да провежда реформи, защото реформа е отчайващо необходима, убеден е д-р Симидчиев.

Той сподели още, че за него ключовите параметри на промяната са: промяна във финансирането, в механизма, по който се разпределят парите; създаване на стимули да се извършват правилните неща. В момента голяма част от стимулите в здравната система са количествени, каза зам.-председателят на здравната комисия. Но на нас количеството не ни е чак толкова нужно, както качеството - трябва да променим финансирането така, че да възнаграждаваме качеството, смята д-р Симидчиев, който изрази надежда това да стане в рамките на следващите 3 до 6 месеца.

Цялото интервю вижте във видеото: