Euronews Сега

Протести: Служители на НЗОК настояват за по-високи заплати

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 13 135240

Служители на Здравната каса от цялата страна излязоха на едночасова предупредителна стачка. Те настояват за по-високи заплати, както и да се осигурят минимум 200 щатни бройки за поемане на новите дейности в Касата.

 

28 са поделенията на Здравната каса в цялата страна. В тях работят около 2000 служители. Точно в 10 те напуснаха за час работните си места в Бургас.

 

И ние изготвихме експертно становище което бе администрирано до Кирил Петков, до Асен Василев, до надзора, където мотивирано бе обяснено колко хора ще ни трябват и какви пари ще ни трябват. По нашите виждания са около 200 човека за новите дейности и 10 млн. за тези хора и за всички останали. 

Атанас Баев - председател на синдикалната секция на „Подкрепа” към РЗЛК-Бургас

За един час спряха работа и служителите на касата в Пловдив. В нея работят около 160 души. Това е една от най-сериозно натоварените каси предвид обема от пари, с който се оперира.

 

 

Исканията са ни адекватна работна заплата.

протестиращи от Пловдив

350 от служителите на Здравната каса работят в столицата. Сред тях е младши експертът Митан Друмев. Той работи от 2 години и 4 месеца в Здравната каса, а заплатата му е малко над 1000 лв.

 

Имайки предвид, че тази година ми се роди дете и инфлацията се вдигна доста и нещата са сериозни. - За какво стигат тези пари? - За основни неща, храна и сметки, но ако се появи непредвиден разход, няма как... - Обмисляте ли да смените професията? - Да, определено го обмислям, даже още от началото на годината като ни казаха, че няма да има увеличения и още от тогава започнах да го обмислям.

Митан Друмев - младши експерт в НЗОК

Служителите на Здравната каса предупреждават, че ако  не бъдат чути ще спрат плащанията към договорните партньори на Касата. Това са  болници, аптеки, лични лекари.