Общество

Каква е разликата в цената на една и съща салата в магазина и на пазара?

От Euronews България Euronews България

Има ли разлика в цената, ако си купим една и съща салата от магазина, пазара или да си я поръчаме в ресторант. Кореспондентите ни от Бургас провериха какво се случва с поскъпването на плодовете и зеленчуците у нас и продължава ли спекулата с цените?

За обикновена зелена салата в случая са ни нужни маруля, пресен лук, репички. Можем да овкусим и с краставица. За цените на зелена салата влизаме да проверим в случайно избран магазин от големите хранителни вериги у нас.

Рекламите изобилстват, промоциите също. Връзката зелен лук тук е само 79 стотинки, а българската маруля на цена от 1 лев и 29 стотинки. Прибавяме и репичка за 1 лев и 39 стотинки и цената на зелена салата, която ще си направим, ще ни струва 4 лева и 18 стотинки. Ако решим да овкусим с домати чери например, които се предлагат в големите хранителни вериги, салатата ни ще се оскъпи до 6 лева.

Сега проверяваме цените в малък квартален зеленчуков магазин.

Търговците тук зареждат стоката си от зеленчуковата борса или директно от производителите по селата. Търсим калкулация на маруля, репички, зелен лук и една краставица.

„Например за едно четиричленно семейство една салата от маруля, краставица и репички е 3.60 лв., нормално. Дори мога да кажа, че цените на зеленчуците в момента падат. На краставиците цената пада, на марулите също, домата“, казва Стоянка Василева , търговец в квартален павилион за плодове и зеленчуци

Пропускаме зеленчуковата борса, където се продават зеленчуци на едро. На път за открития пазар в Бургас поглеждаме в ресторантите. Цената на зелена салата със същите продукти струва между 5.50 до 11 лева в зависимост от грамажа и категоризацията на заведението. И продължаваме.

Намираме се на общинския пазар, където повечето търговци тук са и земеделски производители.

Тоест това което продават, то е скъсано от собствените им градини. С изключение на краставицата и домата, които все още са внос. Тук тяхната цена е и малко по висока. Проверяваме обаче колко ще ни струва една салата със закупени зеленчуци от тук.

Спираме при Зайджан, която продава собствената си продукция. Споделя ни, че цената на някои зеленчуци, като краставицата например, е по-висока заради нуждата от отопление в оранжериите, за топлолюбивите насаждения. Зайджан вече е подготвила и коренчета разсад на зеленчуците си, но най-продаваното е именно зелената салата.

„С дърва го топлим в момента. Имаме варел, печка направена от варел и се топли с дърва. Някои казват няма зима, обаче през нощта е много студено. Не може без отопление. Пробвали сме много варианти, единствено на дърва е най-предпочитаното, което става за сега. Токът е много скъп, миналия месец имам 400 лева за разсада плюс дърва, през нощта за да не палим печката понякога пускам ток“, казва Зайджан.

Тя е категорична, че продава биологично чисти зеленчуци, защото ги отглежда сама. А много от ресторантьорите идвали лично до оранжерията и за да купят салата.

Купувачите на пазара бяха категорични, че от значение е качеството и предпочитанията им за това което ще сервират на масата си.

А ако ще гарнираме зелената салата с варено яйце, тя ще се оскъпи с още поне 1 лев. Защото цената на 1 брой кокоши яйце е 50 стотинки, а с идването на Великденските празници се очаква да поскъпне.