Култура

Братът на Клод Моне e звезда в нова изложба

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Клод Моне е велик френски художник. Неговата картина „Импресия, изгрев“ от 1872 г. дава името на движението импресионизъм. Сега по-малко известният му брат Леон попада под светлината на прожекторите. Изложба в Музея на Люксембург в Париж поставя фокус върху ролята и влиянието на Леон върху кариерата на по-малкия му брат.

 

Изложбата е много важна, защото поставя Леон Моне обратно в историята на Клод Моне. Той очевидно е бил ключова фигура. Част от много по-широка мрежа, която е била от съществено значение за успеха на Моне. Човек е склонен да мисли, че Клод Моне е постигнал успех сам, но всъщност е разчитал на мрежа от колекционери, поддръжници, търговци. Леон е изглежда като опора, която по някакъв начин се преоткрива чрез изложбата.

Франсис Фоул, старши куратор в Националната галерия на Шотландия 

Леон Моне е бил страстен любител на синтетичните багрила и пигменти. Не само е бил важна фигура в превръщането на Клод в световноизвестен художник, но му е помагал финансово, като е купувал картините му и го е запознавал с богати търговци, които са могли да го подкрепят. Запазвал е някои произведения на брат си, други му е връщал.

Леон помага и на други художници от кръга на брат си – Пиер-Огюст Реноар, Камий Писаро, Алфред Сисле.

 

Леон колекционира, купува картини на търгове, продава. Купил е няколко картини на художници импресионисти, не само на брат си. Чрез него се запознава с новото поколение художници импресионисти. Защото Сисле, Писаро и Реноар са били много близки с Клод Моне. Рисували са заедно.

Жералдин Льофевр, куратор в Музей на Люксембург 

Топ експонат в изложбата е портрет на Леон, нарисуван от Клод през 1874 г., непознат досега на широката публика.

Посетителите могат да видят 20 творби на Клод и други художници. Има и лични експонати – рисунки и снимки на братята Моне и семейството им.

Изложбата "Леон Моне, брат на художника и колекционер" ще продължи до 16 юли.