Икономика

Банковите фалити: Изглежда най-лошата част от кризата е отминала

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Покачващите се лихвени проценти и лошите управленски решения изглежда стоят зад краха на американската банка "Силикон Вали Банк" – вторият най-голям фалит в историята на САЩ.
Както в САЩ, така и в Европа се очаква лихвите да останат високи за известно време... Но въпреки първоначалните страхове, че колапсът на SVB може да засегне акциите на банките по света, някои анализатори са оптимистично настроени.

 

Неотдавнашните развития, които доведоха до по-високи лихви в Европа и САЩ като цяло са положителни за банките, за цялата система. Но може да има "джобове на уязвимост" в случаи, в които банките не са били управлявани правилно, какъвто е случаят със SVB. Трябва да проверим индивидуално дали някои банки не са по-уязвими от други. Но трябва да кажем, че като система показателите за платежоспособност и ликвидност са все още доста добри.

Паоло Гриняни, икономист, Oxford Economics

Сътресенията може да предпазят Федералния резерв на САЩ и ЕЦБ от нови агресивни повишавания на основните лихви. Но в крайна сметка лихвите ще продължат да се покачват, докато има значителен спад на инфлацията – въпреки въздействието върху някои сектори на икономиката, тъй като домакинствата трупат задължения, а предприятията имат по-труден достъп до капитал.

 

Първите неща, които всеки централен банкер гледа, са безработицата и инфлацията. Когато видят, че инфлацията е твърде висока, те трябва да поправят това. Това е като да лекувате умиращ човек. Първото, което трябва да направите, е да дадете подходящо лекарство, за да предотвратите смъртта на пациента. Възможно е в процеса на тази терапия да нараните някои части на тялото.

Александрос Никопулос, ръководител отдел Инвестиции в HellasFin

Изглежда американските власти са научили поуките от 2008 г и този път реагираха бързо, за да осигурят останалата част от банковата система.

Засега най-лошата част от кризата изглежда е отминала, без да се прехвърли в други части на света.