Общество

Николай Христанов, „Интеграл“: Всеки десети зрелостник продължава образованието си в чужбина

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Стандартно, около 10% от завършващите всяка година зрелостници продължават своето висше образование в чужбина – това са между 3500 и 4500 души. Няма единна централизирана система, която да следи това, но има отделни системи в различните държави, които дават индикация колко е броя на българските студенти.“

Това каза за Euronews Bulgaria Николай Христанов, мениджър отдел Висше образование в „Интеграл“ - образователен консултант с филиали в България, Румъния, Сърбия, Албания, Хърватия, Словения, Литва.

„Бройката расте последните две години. Забелязваме, че интересът към висше образование в чужбина е нараснал с 11-12% спрямо предходната година. Все повече кандидати решават да се подсигурят, кандидатствайки паралелно в две държави“, уточнява той.

 

Около 17% е броят на тези, които кандидатстват в дестинации като Нидерландия и Великобритания, или Нидерландия и Белгия, или комбинация с Италия, за да могат да имат повече опции и по-добри университети, в които да продължат своето образование. И по-голям шанс, разбира се.

„След Брекзит, Нидерландия се наложи в последните две години като най-предпочитана дестинация за образование, предвид по-достъпните такси – 2300 евро е за тази година. Все още правителството има политика да я намали наполовина за първокурсници в бакалавърските програми. Доста специалности са на английски език в различни сфери като право, медицина, психология. Има предимства, които определено са привлекателни за кандидатите“, обясни Христанов.

„Германия и Австрия стават по-търсени, въпреки че там програмите са предимно на немски език, но разширяват портфолиото и от програми на английски – основно в сферата на бизнеса и компютрите“, допълва той.

 

Цялото интервю вижте във видеото.