Euronews Primetime

Кристиан Анадолиев за изборите във Франция: Изненадата дойде преди месец и половина

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 13 203454

Изненада в резултатите нямаше. По-скоро изненадата дойде преди месец и половина, когато се сформира този широк ляв съюз между социалистите, зелените и формацията на Меланшон „Непокорна Франция“. Това беше изненадващо, предвид че те не успяха да излязат с единна кандидатура на президентските избори, но явно за парламентарните успяха да намерят общ език и да излязат като един блок. Това каза в Euronews Primetime юристът и международен анализатор Кристиан Анадолиев относно първия тур от парламентарните избори във Франция.

Ще има и твори тур, защото френската избирателна система е мажоритарна, уточни Анадолиев. Ще видим какви ще бъдат резултатите – след две седмици вече окончателно, когато ще знаем и кой колко депутати ще успее да вкара, каза той.

„Когато говорим за парламентарни избори е важно да кажем , че на първо място там присъстват формации – с идеи, с идеологии... И когато говорим за формацията на Макрон, тя за съжаление не е толкова разпознаваема и повече прилича на лидерски проект – в смислъл, че остава в сянката на личността на Макрон“, сподели международният анализатор.

Анадолиев е на мнение, че на Макрон ще му бъде много трудно да запази абсолютното си мнозинство в парламента, предвид резултатите и разпределението на вота. Но това не е изключено, възможно е след втория тур съотношението на силите да се промени, предполага юристът.

Цялото интервю вижте във видеото: