Euronews Primetime

България и още три страни от ЕС настояват за предоговаряне на дозите ковид ваксини от "Пфайзер"

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

България, Полша, Литва и Унгария настояват за предоговаряне на условията за доставки на ваксините против ковид на "Пфайзер". Това се посочва в общо изявление на здравните министри на страните, представено на заседанието на Съвета на ЕС.

Служебният здравен министър Асен Меджидиев обясни, че България няма нужда от ваксини, защото вече е бракувала 2 милиона дози. Предстои да бракува още толкова, както и до юни да получи нови 7 милиона дози. Той посочи, че се предвижда разсрочване на доставките за следващите 4 години, но намалените количества трябва да бъдат платени предварително. Става въпрос за милиони евро, което за България е абсолютно неприемливо, заяви той.

Становището на страната ни е, че количествата трябва да се плащат след получаване на доставката. Нямаме нужда от никакви количества, добави Меджедиев и отбеляза, че със средствата, предвидени за тези доставки, България би могла да построи детска болница. По неговите думи може да се очакват нови преговори в следващите месеци.

Министърът каза, че пет държави са участвали в определянето на количествата на необходимите ваксини според броя на населението на страните от ЕС. Никой не е поискал нашето становище колко дози са ни нужни. Българското искане е дозите да не се изчисляват по броя на населението, а според реалните потребности, в зависимост от това дали има нова вълна на ковид и нужда от ваксинация. Резултат от ваксините имаше, не можем да го отречем. Трябва да запазим възможността на нашата държава, ако се наложи, да може да вземе ваксини, но със сигурност не в такива огромни количества, които сега трябва да унищожаваме, поясни Меджидиев.

Отправен е призив Европейската комисия и производителят да подготвят решения, които да дадат реален отговор на националните здравни нужди. Здравните министри на 4-те страни призовавават ЕК, когато действа от наше име, да договори нова, по-справедлива сделка в обществен интерес, се посочва в изявлението.

Те изразяват дълбока загриженост от направените предложения за ново допълнение към споразумението за доставки на ваксината от посочения производител. Според тях тези предложения не представляват справедливо решение на проблемите с излишъка от ваксини и не отговарят на нуждите на здравните системи на гражданите, както и на финансовите интереси на държавите в ЕС.

Според министрите, ЕК трябва да потърси възможности за по-нататъшни преговори, особено за плащанията за неполучени доставки, за намаляване на броя на договорените дози или сама да поеме инициативата и да купи излишъците, за да ги дари на нуждаещи се региони.

Това налага значително намаляване на броя на дозите въз основа на количествата, необходими на държавите. Не сме съгласни с нежелани доставки, които надвишават нуждите на държавите, се допълва в изявлението. 

Като отчитат това, че някои страни желаят да получат всички договорени дози, министрите отбелязват, че противопоставянето им на предложенията няма да засегне останалите европейски страни.