Общество

Проф. Кантарджиев: Ковид става по-безопасен, скарлатината с 60 пъти ръст

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ковид вече не е такъв проблем какъвто беше преди 3 г., когато беше смъртоносно заболяване. Тогава смъртността от Ковид беше 5 до 10 пъти по-голяма, отколкото от сезонния грип.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравните въпроси.

 

В последните месеци направиха изследване в Швейцария на 5000 души и се оказа, че в момента циркулиращите варианти са толкова опасни, че смъртността е 1.5 пъти по-висока от тази на грипа. Значи не трябва да се подценява, но и не трябва да се плашим. Стана това, което предрекохме преди 3 г. - Ковид ще стане по-заразен, но по-малко опасен.

В Националния център по заразни и паразитни болести като секвенираме вариантите виждаме едно генетично разнообразие, което говори, че вече е отслабнал, че няма доминиращи много опасни варианти.

2020 г. имахме абсолютно неподготвена здравна система. Нямахме кислород по леглата в болниците, нямаше маски, нямаше защитни костюми и правила. Именно затова първите мерки бяха такива, че да не се разпространява заболяването и бяхме за пример в Европа.

 

Смъртността у нас беше световен рекорд, защото провалихме кампанията за ваксиниране и то във времето когато ваксините действаха.

Много ваксини се поръчаха – на всеки европейски гражданин по 10 ваксини, даже и преди 3 г. изглеждаше множко. Правилно е вече да не получаваме от старите ваксини. В момента ваксините са само за бустер и тъй като в момента има повече от 20 варианта и по-възможност е добре да са срещу новите варианти.

Още от 2015 г. учени са правили изследвания за адаптиране на коронавирус от прилепи върху човешка белодробна тъкан. С тези експерименти вирусът е разпознал белия ни дроб като благоприятна среда за развитие. Не подозирам злоумисъл за изпускането на вируса, а неспазване на правилата за работа, грешка и непознаване на проблема.

В момента скарлатината е около 60 пъти повече, отколкото миналата година по това време. Причинителят на тази инфекция е един много добре известен микроб – стрептококус пиогенес. Пикът е началото на пролетта, както е бил от столетия. Най-опасна е за децата от 3 до 5 г., но се среща и до 5 клас. Възрастни е много трудно да се разболеят.

Вижте цялото интервю във видеото.