Европа

Зърнената сделка: Украйна удължава споразумението със 120 дни, Русия - със 60

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Зърнената сделка за износ на жито от Украйна ще бъде удължена, но информацията за нейната продължителност е противоречива.

Киев съоби, че ще продължи срока на Черноморската зърнена инициатива със 120 дни. Споразумението ще бъде строго спазвано от наша страна, съобщи източник на страната.

В същото време руския заместник-външен министър Александър Грушко, съобщи, че Русия го е удължила с 60 дни. Това означава, че след 2 месеца някоя от страните по тях може да постави въпроса за прекратяването им. Украйна обаче поясни, че в сключеното през юли споразумение е записано ясно и недвусмислено, че срокът му може да бъде продължаван с минимум 120 дни, което означава, че ако някоя от страните иска да го продължи за по-малък от този срок, то трябва да бъде преработено. Москва разкритикува Запада, че не полага достатъчно усилия за отстраняване на пречките пред руския земеделски износ и посочи, че контактите относно инициативата ще продължат.

 

 

Това беше жест на добра воля от страна на Руската федерация с надеждата, че тези условия и задължения ще бъдат изпълнени. Втората част от сделката, която ни засяга, все още не е изпълнена. Оценяваме усилията, положени от ООН и лично от генералния секретар на ООН, но, за съжаление, г-н Гутериш не успя да пробие стената на колективния Запад.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент

Руснаците осъзнаха, че продължаването на срока на споразумението само с 60 дни е невъзможно от правна гледна точка, затова сега търсят изход от създалото се положение", каза високопоставеният украински правителствен представител.

Черноморската зърнена инициатива беше договорена през юли миналата година с посредничеството на ООН и Турция, а през ноември беше подновена. Споразумението включва Меморандум за разбирателство между Русия и ООН за облекчаване на износа на торове.

 

Световните цени са донякъде стабилизирани, но други фактори, важни за достъпността на храните, все още остават предизвикателство. Друга тревога е продължаващото ограничение върху износа, така че има опасения, че на световните пазари съществува това напрежение, което продължава и до момента.

Майкъл Пума, директор на Център към Колумбийския университет

Киев изрази желание срокът на споразумението да бъде продължен с още поне година и в него да бъдат включени и пристанищата на град Николаев.

ООН съобщи, че е позволила износа на 24 млн. тона зърно, като 55% от износа на храни е предназначен за развиващите се страни.