Euronews Primetime

Радостин Василев: Г-н Трифонов изчегърта и партията, и държавата

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 13 182918

Явно надеждите, които аз имах, и огромна част от българите през последните 2 години, ще останат нереализирани. Заявявам го с огромно съжаление, защото аз съм убеждавал хиляди българи да гласуват. Но поведението на г-н Трифонов като едноличен собственик на тази партия в последната година доведе до това, че тази партия се самоизчегърта, а последните му действия водят до това, че се изчегъртва и държавата. Това каза спортният министър в оставка Радостин Василев на извънредна пресконференция по повод правителствената криза след като лидерът на ИТН Слави Трифонов изтегли министрите си от кабинета.

„Решението на г-н Трифонов да изтегли своите министри от кабинета не е координирано с абсолютно никого. Вчера той два пъти излъга, че това нещо е споделяно с парламентарната група. Аз самият разбрах, че ще бъда изтеглен, половин час преди неговото изказване“, сподели Василев.

Той представи депутати от ИТН, които напускат както парламентарната група, така и партията.

 

Воля, знания, умения, средства – за да изграждам структурите на тази партия, за да убеждавам хората, през април, през юли и през ноември, в идеалите на партията, за това, за което гласуваха 2.5 милиона българи на референдума и над 500 хиляди през април, 650 хиляди през юли. Но дойде моментът, в който за мое огромно съжаление мафията проби в „Има такъв народ“. До мен са мои колеги от парламентарната група на ИТН, които ще напуснат групата и партията. Никой от нас няма да ходи никъде. Това са проф. Николай Радулов, адвокат Иво Атанасов, инж. Георги Георгиев, Деян Петков, Светлин Стоянов. Тук е почти цяла Северна България.

Радостин Василев, министър на спорта в оставка

Не съм виждал г-н Трифонов от когато станах министър. Някои от нас не са го виждали повече от година, твърди спортният министър в оставка.

„Явно разбиранията за морал – моите и на г-н Трифонов, са различни, защото аз през тези две години, когато градяхме структурите на ИТН, когато обикалях сам в началото с колегите, да казвам, че това е кауза за България, моят морал някак си не ми дава да погледна в очите тези хора на следващите избори от тази партия. Защото докато през април е оправдано оттеглянето ни 2021 година от властта, за да не правим коалиция с ГЕРБ, аз бях свидетел на безпрецедентното саботиране, когато спечелихме изборите през юли. Необяснимо саботиране тогава. Аз застанах с лицето си в опит за корупция към мен, с ясното съзнание, че се изправям срещу мафията“, каза още Василев.

„През ноември, необяснимо за мен, някак си станах министър. На следващия ден г-н Трифонов ме извика и ми каза, че не е искал това министерство, но така му се е паднало. И аз му казах, че това е страхотен начин да мотивира един бъдещ министър. После г-н Кирил Петков потвърди това нещо, защото разговорите са били водени там“, сподели министърът в оставка.

Цялата пресконференция вижте във видеото: