Избори 2023

Валери Жаблянов, „Левицата!“: ПП и ГЕРБ се готвят да управляват заедно

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Заради процесите, които се случиха в БСП голяма част от политиците и избирателите се дистанцираха. Така че категорично „Левицата!“ е в ляво с хора с лява биография.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria кандидат депутатът от коалиция „Левицата!“ Валери Жаблянов.

В БСП е трудно да се проследи кой на какво мнение е. В това отношение си приличат с Борисов и ГЕРБ – по промяната на мнението. Говоря за постоянството в определени позиции и тяхното отстояване.

Целта ни е да разширим лявото представителство в българския парламент. Кризата в партийната и политическата система, икономиката и социалното дело, до голяма степен се дължи на наложения от десетилетия десен модел на управление. Десницата носи отговорност за това, което се случи с демокрацията – за отстъплението от демократичните стандарти в дългия период на управление на ГЕРБ, за уронването на престижа и авторитета на българския парламент, за неблагополучията в енергетиката откъдето идва и инфлацията, недоизграждането на националния енергиен комплекс.

Левицата има съвсем други и различни отговори на това, което днес се случва в България. Запазване на въглищните централи докато в България стане възможно безболезнено преминаване към други енергийни източници. Сроковете за затварянето им подписани от Борисов и Кирил Петков са не просто нереалистични, а биха довели до тежки социални и битови сътресения.

„Левицата!“ ще се бори за ценностите от друг тип обществено устройство, основано на солидарност и социална справедливост, даване на възможност на наемните работници и дребните предприемачи за глътка въздух. Проблемът са монополите и картелизираните цени.

Трябва нова селскостопанска национална политика. „Левицата!“ е готова да направи първата крачка за нова политика.

Цените могат да бъдат контролирани с регулация на печалбата по някакъв начин. Монополът на пазара на хранителни продукти на големите търговски вериги не подлежи на съмнение.

Задължително без военна помощ за Украйна, без разпалване на войната. Всички средства за намиране и налагане на мир. Европейските политици трябва да поемат своята отговорност.

Нинова отказа обединение с „Левицата!“. За мен това е политическа грешка, защото виждаме консолидацията в дясно. Виждаме ПП и ГЕРБ, които независимо, че се представят за противници се готвят да управляват заедно.

Вижте цялото интервю във видеото.