Euronews Primetime

Атанас Славов, ПП-ДБ: Вярваме, че с обединението ще постигнем много по-добър резултат

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Поставяме началото на предизборните интервюта в рамките на кампанията за предсрочния парламентарен вот на 2 април. Всяка вечер в Праймтайм ще чувате позициите и целите на кандидатите да влязат в 49-ия парламент. Редът, по който те ще влизат в нашето студио, е определен от последното социологическо проучване на агенция “Маркет линкс”. Първи при нас е представител на новото обединение “Продължаваме промяната - Демократична България” - Атанас Славов, който е втори в листата в район Стара Загора. 

 

Ето какво каза той:

По-различното този път е, че успяваме да дадем алтернатива на българските граждани, които искат консолидация в център-дясното демократично политическо пространство. Мисля, че на тези избори точно това успяхме да предложим.

Загърбваме някои различия, които все пак имаме с колегите от „Продължаваме промяната“ и даваме един монолитен блок на хора, които са ясно насочени към реформи в ключови сфери на нашето общество. Вярваме, че ще получим много по-добър резултат именно чрез това обединение.

Темите, с които аз съм най-тясно професионално и политически ангажиран, са свързани на първо място с върховенството на правото и съдебната реформа, антикорупционната реформа, големият въпрос за сигурността и отбраната на страната. Това е свързано и с моя регион стара Загора – голяма част от военно-промишленият комплекс на страната е ситуиран именно там.

Другата голяма тема, която е свързана с моя регион, е за енергийната трансформация, „зеления“ преход - какво се случва с въглищната енергетика, как да защитим работните места и в същото време да дадем перспектива на тези наши съграждани, които са ангажирани в този важен сектор.

Нека да обясним каква е причината за сегашната висока инфлация. След период на дефлация, на много ниски стойности, голямата разлика с по-предишната година е войната. Тоест, ако българските граждани трябва да са недоволни за съществуването на тази инфлация, трябва да си дадем ясен отговор на въпроса кой е причинителя. И причинителят, за съжаление е извън страната. С парична политика трудно можем да ограничим ефектите от войната, която Путин води в Украйна. Но все пак, поемаме ясен ангажимент, съставяйки правителство след изборите, да държим бюджетния дефицит до 3%, да няма прекомерни харчове, да не се налива „масло в огъня“.

 

Цялото интервю вижте във видеото.