Общество

Продължават проверките за нерегламентиран транспорт

От Euronews България Euronews България

Продължават проверките по всички гранично-пропускателни пунктове в страната, като тази сутрин инспектори влязоха в автобусите преминаващи ГКПП "Лесово" от България към Турция. Проверява се нерегламентираният транспорт.

 

Инспектори на Комисията за защита на потребителите, Министреството на туризма, Икономическа полиция и Автомобилна администрация, проверяваха предимно автобуси които превозват туристи към южната ни съседка. Тази сутрин бяха констатирани и нарушители.

 

Едно лице екскурзовод което не е вписано в националния туристически регистър и едно лице, което превозва туристи, което не е лицензиран  туроператор или туристически агент. Законът за туризма регламентира изрични изисквания - за да осъществяваш туристическа дейност, да превозваш туристи, трябва да имаш регистрация за това.

Елеонора Младенова - началник отдел „Министрество на туризма”

По закона за туризма се налага имуществена санкция от 10 хиляди лева, а на физически лица пет хиляди лева. В този ред на мисли, когато констатираме такова нарушение уведомяваме и в това число Министерството на туризма за допълнителни по-нататъшни мерки и административни такива, които ще бъдат от тях взети. Също така проверяваме и екскурзоводите и лицата от така наречената свободна професия екскурзоводи дали те са се регистрирали по Закона за туризма и дали са вписани в националния туристически регистър.

Кристина Касабова - началник отдел към КЗП Бургас

Нерегистрирани туроператори и екскурзоводи съответно са в сивия сектор защото не внасят държавни такси и данъци за дейността си. Инпекторите от КЗП следят и обявите на туроператорите с оферти и обещания за екскурзии и почивки. И напомнят, че всеки турист може да сигнализира за несъответствия в обявената оферта и реализираната ваканция.

 

Нелоялни търговски практики и всякакъв вид реклами които въвеждат в заблуждение средния потребител, което води до неправилно вземане на търговско решение което при други обстоятелства не би взел, той винаги може да потърси съдействие от нас, да си входира жалба или сигнал.

Кристина Касабова - началник отдел към КЗП Бургас

Това е третата съвместна проверка по граничните пунктове на страната след тези на Кулата-Промахон и граничен пункт "Капитан Андреево". Проверките ще продължат до края на годината. 

За Euronews Bulgaria Елена Танева.