Euronews Уикенд

Най-малко двама души загинаха при буря, причинила наводнения в Калифорния

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Лошото време в Съединените щати доведе до смъртта на най-малко двама души, след като Калифорния бе връхлетяна от първата от две мощни бури. Стихията наложи издаване на множество заповеди за евакуация на хора заради прелели реки и силни дъждове, изсипали се, след като преди това в югозападния американски щат се беше образувала почти рекордна снежна покривка.

Човек с неустановена самоличност е намерил смъртта си, след като като е рухнала част от покрива на склад. Засега щатските власти не потвърждават подробностите около смъртта на втората жертва. Близо 10 000 души в цяла Калифорния са получили нареждане да се евакуират, а около 54 000 са без електричество.

Властите са привели в готовност автомобили с висока проходимост, спасително-издирвателни и противопожарни екипи и друг ресурс за справяне с последствията от бедствието в районите с най-голяма опасност от наводнение заради придошли реки.

Това е безпрецедентно по мащабите си, невиждано за последните няколко десетилетия метеорологично явление, съобщиха от Националната метеорологична служба на САЩ.

 

Това е историческо събитие. Забележително е. В някои райони има огромни количества сняг – до 30 сантиметра в града, а в провинцията дори повече. С цялото натоварване имаме доста сериозни опасения за натоварването на покривите.

Ким Джордж, началник на пожарна бригада

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри искането на губернатора Гавин Нюсъм за обявяване на бедствено положение, което ще позволи щатските власти да получат помощ от федералното правителство, включително от министерството на вътрешната сигурност и Федералната служба за реакция при бедствия и аварии. Той обяви бедствено положение в 34 окръга и задейства калифорнийските подразделения на Националната гвардия, както и други структури за справяне с последиците от бурята.

 

Активирахме нашия център за спешни операции, така че сме готови и лесно координираме действията си с всички наши партньорски агенции - местни, щатски и федерални, за да сме сигурни, че сме в състояние бързо и ефективно да реагираме на всичко, което се случва.

Линдзи Бейкър, служител по обществената информация

Ще има наводнения в зони, които обикновено остават незасегнати от подобни бедствия. Затова всеки трябва да е готов. В съчетание със снеготопенето, водите на реките ще се покачат до невъобразими равнища, предупредиха властите.

Предвижданията са за преливане на речни системи в най-малко 13 района на щата, а под засилено наблюдение за опасност от преливане са общо близо 30.