Европа

Русия засилва обсадата срещу ключови градове в Донецка област

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 13 123923

Руските сили са взривили мост, свързващ украинския град Северодонецк с града от другата страна на реката, с което са прекъснали един от възможните пътища за евакуация на цивилни. Северодонецк стана епицентър на битката за контрол над Донбас. Почти целият град е разрушен вследствие на постоянния руски обстрел. 

 

Русия изстрелва крилати ракети от Черно море към Донецска област в Украйна. Според Киев, неговите войски все още се съпротивляват на тежката офанзива в този район. Руската армия е засилила атаките си през уикенда, съобщи украинското военно командване. 

 

Противникът провежда щурмови действия в град Северодонецк, но без успех. Боевете продължават в района на Тошкевка. В направление Бахмут врагът обстрелва позициите ни с минохвъргачки, оръдия и реактивна артилерия. 

Олександър Щупун – говорител на ГЩ на ВСУ 

Въпреки обсадата Украйна твърди, че запазва контрола над Северодонецк. По на юг руската армия се подготвя за офанзива срещу Славянск и Краматорск, ключови градове в Донецка област, подготвяйки терена с артилерийски огън срещу Петровск и други градове.

 

Напуснах жилището преди два дни. Живеех тук от три месеца и се сбогувах с живота си всяка вечер. Жива съм и в безопасност. Казват, че съм родена да оцелявам.

Мария – жителка на Славянск 

Жители на Славянск се оплакват от липсата на вода. Нарушения във водоподаването има от три месеца.