Европа

Евролидери посещават Киев, ЕК обеща оценка на молбата за членство на Украйна

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Украйна Урсула фон дер Лайен разговаря с украинския президент Володимир Зеленски.

Трима европейски лидери ще пътуват до украинската столица Киев. Канцлерът на Германия Олаф Шолц вероятно ще направи посещение скоро в Украйна, съобщава немското издание „Билд ам Зонтаг“. 

Според френски и украински правителствени източници, той възнамерява да направи съвместна визита в Украйна заедно с френския президент Еманюел Макрон и с италианския премиер Марио Драги. Това ще стане в края на юни преди срещата на върха на Г-7. Париж и Берлин отдавна обсъждат възможността за съвместно посещение в Киев. Според източници на вестника, Макрон е настоявал то да се осъществи след парламентарните избори във Франция. Присъединяването на Марио Драги към лидерската делегация е идея на Париж. Съвместното пътуване на Шолц, Макрон и Драги има за цел да демонстрира европейското единство. Уточнява се, че говорителят на германското правителство не е потвърдил информацията. 

 

До края на следващата седмица пък ЕК ще бъде готова с оценката на молбата за членство на Украйна в ЕС. Това каза в Киев председателят на изпълнителния орган Урсула фон дер Лайен. Тя разговаря с украинския президент Володимир Зеленски и го увери, че експертите работят неуморно, за да изготвят нужните препоръки.

 

Както знаете, Комисията сега подготвя препоръките, така наречените мнения за страните членки. Работим денонощно по оценката, както ви обещах през април, скъпи Володимир, че ще се работи неуморно по това. Днешните дискусии ще ни позволят да финализираме нашата оценка до края на следващата седмица. Пътят е ясен, път напред, основан на заслуги. Това е път, по който високо оценявам огромните усилия и решимост на Украйна.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Зеленски заяви, че сегашният момент ще бъде определящ за бъдещето на обединена Европа, която е в прицела на Русия.

 

Определено, сега е критично време не само за Украйна, но и за Европейския съюз и за целия европейски континент. Определя се какво ще бъде бъдещето на обединена Европа. И дали изобщо ще има бъдеще? Русия иска да разруши европейското единство, да остави Европа разделена и слаба.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Убедени сме, че цяла Европа е мишена на Русия, и Украйна е само първата фаза на агресията в този план. Ето защо положителен отговор от ЕС на молбата на Украйна за членство може да се бъде положителен отговор на въпроса дали европейският проект има въобще бъдеще, каза още Зеленски.
Украинският президент призова за налагане на нови санкции на руски представители, включително чиновници съдии, както и на всички руски банки, включително „Газпромбанк“.