Европа

Вълна от реакции заради шегата на Еди Рама за Ковачевски като ''премиер на бъдещата Западна България''

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 13 122352

Шегата на албанския премиер Еди Рама, който представи македонския си колега Димитър Ковачевски като ''премиера на бъдещата Западна България'' предизвика вълна от негативни реакции. Това се случи в рамките на срещата на върха на Държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. По късно Рама обяснил, че това е сарказъм към България.

 

Шегата на албанския премиер Еди Рама, че Димитър Ковачевски е министър-председател на бъдеща "Западна България" предизвика лавина от реакции в Република Северна Македония.

Случката се разигра пред германския канцлер Олаф Шолц в Гърция в рамките на срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Когато гръцкият премиер Кириакос Мицотакис представяше колегите си от Северна Македония и Албания, албанския премиер Еди Рама се включи в разговора и представи Ковачевски като "премиера на бъдещата Западна България", след което последва бурен смях.

СУБТИТРИ:

Премиер-министърът на Северна Македония! И на Албания...

Как сте, радвам се да ви видя отново!

И бъдещ на Западна България...

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ определи случая като голям скандал и поиска оставка на правителството. Местната телевизия в Северна Македония потърси обяснения директно от албанския премиер.


В отговор от кабинета на Еди Рама са отговорили, че това е сарказъм към България и ирония към Европейския съюз.