Свят

Протестиращи опитаха да блокират кортежа на Нетаняху

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Стотици израелци блокираха главния път към летището на Тел Авив, в опит да спрат ескорта с колата на премиера Бенямин Нетаняху. Недоволството на демонстрантите е заради спорната съдебна реформа в страната, която има за цел да отслаби правомощията на Върховния съд.

Четвъртък за протестиращите в Тел Авив е ден на „съпротива срещу диктатурата“, както самите те казват. Демонстрантите се борят срещу плана за реформа на съдебната система в Израел, която кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху готви. Целта е да се даде повече власт на парламента и министерския съвет, а да се отнеме от тази на Върховния съд.

 

Всички ние сме тук, за да протестираме срещу това, което става със съдебната реформа. Тя ще навреди на демокрацията, ще навреди на Израел, икономиката и искаме да я спрем.

Еран, протестиращ

Целта на протестиращите бе да спрат премиера Нетаняху по пътя към летището, като блокират пътя.

 

Тук съм в подкрепа на демокрацията. Израел е на ръба да стане автократична страна. Сегашното правителство се опитва да срине демокрацията и страната. Тук съм с дъщеря ми, приятелите ми и родителите ми.

Савион, протестираща

Съдебната реформа срещна съпротивата на редица сектори в обществото, сред които дори нотариусите и технологичните компании. Хората имат опасения, че Израел ще направи много остър завой надясно, като ще бъдат ограничени основните свободи на хората. Демонстрациите не стихват от декември.