Добро Утро, Европа

Сигнал: Христо Даскалов призна, че записът за подкупа е истински

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 13 At 12.22.30

Ден, след като до медиите беше разпространен запис на отказан подкуп от директора на БАБХ проф. Христо Даскалов, самият той обяви, че е автор на аудиото, но отрече да го разпространил. "Мога само да гадая кой го е пуснал, не съм специалист по компютри", обясни пред "Евронюз България" Даскалов, като от думите му стана ясно, че записът е трябвало да послужи като "застраховка" срещу евентуално изнудване. Потърсихме коментар и от другото замесено в казуса лице - проф. Пламен Моллов. Телефонът му обаче е изключен от събота. Вижте обобщението:

 

Папка, пълна с пари. Това е предложено на директора на БАБХ проф. Христо Даскалов. В замяна от него е поискано да не се меси в работата по санитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево". Запис на разговора за отказан подкуп беше разпространен в събота до медиите. На него се чува как проф. Даскалов отклонява предложението.

ЗАПИС: Моллов: "Сега дали са ми един документация да предаде, вижте..."

Даскалов: "Какво е това сега?! Да не ми предават някакви неща, които не са...“

Моллов: „Не се притеснявай, бъди спокоен.“

Даскалов: „Ха, не, аз ще го погледна и не искам да имам такива недоразумения, защото...“

Моллов: „Нямаш ангжимент с това.“

Даскалов: „Това не е за мен, това не е за мен“... „Няма смисъл от това, не мога подобни неща... не съм правил и ням да правя.“

По думите на директора на БАБХ, другият човек от записа е проф. Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителна и вкусова промишленост в Пловдив.

 

Трябва да ви кажа, че това съвпада с това, което аз имам като запис от 19 януари, така че трябва да е проф. Моллов, с когото тогава разговаряхме.

проф. Христо Даскалов

А срещата между двамата е предшествана от множество разговори.

 

Той зачести с позвъняванията си до мен, че трябва много срочно да се видим и всъщност ние на 19-и се видяхме. Между 6 и 19 януари всъщност ние се съсредоточихме между този договор, който беше подписан. Говорихме и с министерството да се види дали са подписани договори, дали е нарушена заповедта на министър Иванов да не се подписва нищо и първото нещо, което излезе на лице е точно този договор, който е бил подписан на 31.12. Точно в момента, в който аз встъпих в длъжност. Докато аз говоря с колегите, на долния етаж хората да подписвали и да бързали да сключат договор с тази фирма.

проф. Христо Даскалов

Само за 22 дни в бюджета са влезли 3, 5 млн. лева, твърди шефът на Агенцията по безопасност на храните. А това накърнява нечии интереси, казва още той пред „Евронюз България“. Резултатът: индиректни заплахи за живота.

 

Тези подмятания „не си пъхай там носа“, „не ти трябва“, „нали знаеш“... - От кого идват тези подмятания? - Ами от най-различни... от мои колеги, които работят в Агенцията и разбира се в тези разговори, които имахме с въпросното лице. Аз все пак мога да вържа, че 2 и 2 е 4.

проф. Христо Даскалов

В резултат на всичко това – от днес проф. Даскалов има назначена охрана.