Избори 2023

Гешев и ДАНС се разбраха да бранят честността на изборите без МВР

От Euronews България Euronews България
9.Ivan Geshev BGNES

Прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ подписаха съвместна заповед за създаване на Национално междуведомствено звено за предстоящите парламентарни избори на 2 април, съобщиха от държавното обвинение.

С документа се регламентират действията на двете институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на ефективно и бързо противодействие на изборните нарушения.

И този път обаче извън това звено остава МВР, въпреки поканата на главния прокурор Иван Гешев да е част от него. Така е от изборите през юли 2021, като първо тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков, а след това и министър Иван Демерджиев, отказаха да се включат в междуведомствения щаб.
В прессъобщението днес за създаването му главният прокурор се позовава на разпоредба в Изборния кодекс, която императивно задължавала „главният прокурор и министърът на вътрешните работи да  съставят съвместни щабове (екипи) за оперативно взаимодействие в борбата срещу престъпленията, свързани с изборния процес“. Твърди се, че това е и трайно установената в годините добра практика, доказала своята ефективност и ефикасност за осигуряване на честни и прозрачни избори.

Иван Демерджиев преди ден коментира, че няма юридическо основание МВР да подпише подобно споразумение и припомни, че подробна аргументация - защо това е така, е изпратил на Иван Гешев още преди изборите миналия октомври.