Избори 2023

Месец преди изборите: Местата са 240, но над 5600 души искат да са депутати

От Euronews България Euronews България

Административен съд - София град отмени решението на Централната избирателна комисия да се разглеждат сумарно данните от машини и харитени бюлетини. В същото време Комисията обяви, че кандидатите за депутати на тези избори са 5 621. В състезанието на 2-ри април останаха 14 партии и 7 коалиции - общо 21 участници. Независимите кандидати са двама. В 9 366 секции към момента ще има машинно гласуване. До момента са подадени малко над 25 000 заявления за гласуване в чужбина. Има седем регистрирани неправителствени организации с наблюдатели на изборите. 

"Административният съд не одобри вписването на резултатите от машинния и хартиения вот да се отбелязва заедно. Сега обсъждаме какви да бъдат новите варианти на тези нови изборни книжа. Предстои в рамките на деня или в петък да бъде взето решение", заяви Росица Матева на брифинг на ЦИК в четвъртък.

"В състезанието на 2 април останаха 14 партии и 7 коалиции - общо 21 участници. Независимите кандидати са двама, единият от които Веселин Марешки", допълни Матева. "Подаването на заявления за гласуване по настоящ адрес е със срок до 18 март. Те трябва да бъдат подавани до общинските администрации по настоящ, а не постоянен адрес. Заявленията могат да се подават и онлайн. До 18 май се подават и заявленията за гласуване с подвижна секционна избирателна комисия. До 7 март избирателите, които са извън страната, могат да подават заявление за гласуване извън България", уточни говорителят.