Европа

Мащабна национална стачка в Гърция заради влаковата катастрофа

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В Гърция се разраства недоволството след фаталната влакова катастрофа, при която загинаха 57 души. Към стачката на железничарите, която продължава повече от седмицата, от днес се присъединява и морският транспорт.

Гръцката конфедерация на държавните служители обяви 24-часова национална стачка в публичния сектор. Синдикатите призоваха също за масов протестен митинг по обяд в центъра на Атина. Стачката се провежда, за да се поиска - заедно с всички работници и народа, да се сложи край на политиката на приватизация и да се потърси отговорност за убийственото престъпление, причинило влаковата катастрофа с 57 жертви в Темпи.

Общогръцката федерация на моряците обяви 24-часова стачка, в резултат на която всички кораби в цялата страна ще останат на док. Те настояха да се изяснят всички аспекти на сблъсъка на двата влака и да се вземат всички съответни мерки за безопасен сухопътен и морски транспорт.
Гръцката федерация на началните учители също обяви, че ще се присъедини към общонационалната стачка и ще присъства на протестния митинг в Атина.

Профсъюзът на железничарите обяви, че удължава стачната си мобилизация в цялата страна. Железопътните услуги са преустановени от миналата сряда след сблъсъка на пътнически с товарен влак миналата седмица. Синдикатите на железопътните работници заявиха, че се борят за безопасното движение на влаковете, но също така и за това истината да излезе наяве и виновниците за трагичния влаков инцидент да бъдат открити, независимо от това колко високопоставени са те.
След тежкия инцидент, изпълнителният директор на Железопътната агенция на Европейския съюз обясни, че през последните години са алармирали няколко пъти и дори последният доклад от 2022 г. е показал мрачна картина.

От 2014 г. насам Европейската комисия е похарчила 700 млн. евро за модернизиране на железопътната система в Гърция и е планирала да отпусне още 130 млн. евро по линия на Фонда за възстановяване и устойчивост.

Но Гърция трябваше да въведе Европейската система за управление на влаковете до 2020 г. в частта от мрежата, където е станал инцидентът, но това така и не се е случило.

 

Със сигурност е проблематично, че парите не са били изразходвани по план. И също така е проблематично, че пускането в експлоатация на европейската система за управление на железопътния трафик сега е отложено за 2023 г. Не знаем каква е истинската причина за произшествието. Така че ако системата е налице, вероятността за човешка грешка би била драстично намалена.

Йозеф Допелбауер, ръководител на Европейската железопътна агенция

Йозеф Допелбауер заедно с други експерти на Европейската комисия ще посети Гърция днес, за да предостави допълнителна подкрепа на Гърция за модернизиране на нейните железници и подобряване на тяхната безопасност.