Общество

Между 30 и 35 тона ненужен текстил се преработва в България годишно

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Над 30 тона текстилни отпадъци се преработват у нас годишно. 

„30-35 тона годишни, като капацитетът е двоен. Носим една дреха, проучванията показват, че 7-8 пъти и вече тя ни е омръзнала, или остава в гардероба, или я изхвърляме в контейнера. Текстилните продукти и изделия се разлагат буквално с векове. Отделят изключително много“, казва Денислав Борисов – маркетинг мениджър на консултантска компания.

Според изисквания по Зелената сделка от 2025 г. изхвърлянето на специфични отпадъци става задължително само на определените за това места.

Все повече са локациите в София, където можем да намерим контейнери, в които можем да изхвърлим излишните текстилни отпадъци. 230 са контейнерите в цялата страна и са все по-разпознаваеми за хората.

Тоновете текстил, които се изхвърлят и замърсяват околната среда, провокират Александра Захариева да създаде група в социалните мрежи за обмяна и продажба на употребявани дрехи.

 

В България не е популярно, хората са против пазаруването втора употреба. Те предпочитат да отидат в мола. Идеята, че си го купуват от мола за тях е по-важна от това да опазват околната среда.

Александра Захариева, съосновател на онлайн група за дрехи втора ръка

„В Европа около 75% от дрехите могат да се употребяват и след това. Има още много други начини да бъдат използвани. Може да бъдат раздробени, след това се ползват за автомобилната индустрия, за различни пълнежи“, казва Денислав Борисов.

Но не всеки е готов да облече нещо носено от друг.