Общество

Журналист по повод трагедията в Гърция: Трябва спешно да поправим нашата жп мрежа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

След този тежък инцидент самите ние трябва да си вземем поуки и държавата да направи инвестиции и да реши на най-неотложните проблеми в жп инфраструктурата. Такова мнение изрази в ефира на Euronews Bulgaria Иван Петрински, журналист и дългогодишен кореспондент в Гърция на в. „Телеграф“, по повод трагичния инцидент със загинали във влаковата катастрофа край Лариса.

Според Петрински и у нас, подобно на Гърция, железниците не са в добро състояние, не са ремонтирани от години, както и условията на труд са лоши. „И при нас има инциденти – да, по-малки са, но са по-начесто“, посочи той.

Относно помощта, която Гърция поиска от Брюксел за ремонт и обновяване на жп мрежата си, журналистът коментира, че страната ще получи средствата, тъй като винаги е имала „много добра външна политика“.

По мнението му напрежението в Гърция, породено от демонстрациите и протестите заради влаковата катастрофа, едва ли ще повлияе на изборния резултат на 9 април, когато е парламентарният вот в страната.

В момента наблюдаваме нещо, което е характерно за гърците, които са изключително чувствителни по отношение на граждански права, придобивки и прочее“, аргументира се Петрински.

Вижте повече във видеото.