Политика

Демерджиев обеща изненади сред имената на разследваните за корупция с евросредства политици

От Euronews България Euronews България
Ivan Demerdziev BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Европейската прокуратура разследва български политици за злоупотреба с европейски средства, като при обявяването на имената ще има и изненади. Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев в интервю за БНР.

По неговите думи става въпрос за политици от повече от една политическа сила.

„Част от водените у нас производства за корупция сред политически фигури са под наблюдение на Европейската прокуратура, което означава злоупотреба с европейски средства. Част от проблемите, които констатираме по пътищата (пътните настилки - б.р.) също са в тази графа. Една част от проверките, които извършваме, ще бъдат докладвани на българската прокуратура, а друга - на европейската. Спектърът е доста широк - не говорим за политици от една политическа сила. Най-коректно е да бъдат обявени самите обвинителни актове, когато се внасят в съда. Ще има изненада при съобщаването на имената“, каза Демерджиев.

„Има разследвания за некачествено строителство на пътища и ще има, тези проверки ще продължат. ... Тестваме достатъчно големи участъци от пътищата и това, което се установява, е смущаващо. Установява се липса на достатъчно положен материал, неспазване на технологичните норми, установява се, че част от вложения материал е некачествен“, коментира още вътрешният министър.

Връщането на хартиената бюлетина повишило корупционния риск

По думите на Демерджиев връщането на хартиената бюлетина увеличило интереса на лицата, които искат да контролират гласуването по места – т.нар. корпоративен вот.

„Има първите производства, които са образувани. Анализирали сме рисковите секции, анализирали сме слабостите при провеждането на предходните избори. Сега сме се подготвили. Това ще даде по-добри резултати“, обеща вътрешният министър.

40% ръст на мигрантския натиск

Продължава тенденцията за увеличаване на наплива на мигранти към нашите граници, посочи Демерджиев. По неговите думи мигрантският натиск е увеличен с 40% спрямо същия период на миналата година, „а миналата беше рекордна с три пъти по-висок натиск спрямо предходните години“:

„Натискът се засилва по отношение на цяла Европа. На изключително изпитание са подложени Гърция и Италия. Европейската комисия предприема мерки и радостно е, че България е във фокуса на тези мерки. Предстои да се реализира съвместен проект, въпрос на седмици е да започне неговото изпълнение, касае се за техническо обезпечаване на 110 км, които не са обезпечени по никакъв начин в рамките на 10 години натиск. Касае се връщането на щатовете на Гранична полиция, които бяха намалени с 2000 през тези 10 години, докато мигрантският натиск нараства.“

Демерджиев съобщи, че вече 453 щата са били възстановени с наличен ресурс на МВР, от тях 63-ма служители вече са обучени и работят в структурата на Гранична полиция.