Общество

„Младите лекари“: Пробив в лечението на варикоза – историята на д-р Вълчев от „Токуда“

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Близо 50% от българите страдат от разширени вени. Освен познатите оперативни методи, все по-широко използвани стават така наречените безкръвни операции. Именно върху нова процедура по лечение в напреднал стадии работи д-р Николай Вълчев от Университетската болница „Токуда“. Макар и само на 32 г., той е на път да патентова откритието си. Историята разказва репортерът Анелия Джамбазка.

 

Със своите открития в областта на безкръвните операции на разширени вени д-р Николай Вълчев е на път да се нареди сред най-добрите млади откриватели в областта на съдовата хирургия. Макар и само на 32 г., в професионалната си биография има множество успешни интервенции.

 

Това което ние предлагаме е един химичен метод, който се нарича механо-химична аблация, при който не се използва термална енергия, вената се уврежда отвътре с помощта на едно специално устройство, което надрасквайки вената я уврежда механично и същевременно ние прилагаме химично вещество, което оказва допълнително химично увреждане. Доста успешен метод, въпреки това измислихме специална модификация на метода, която започнахме да прилагаме. Тя значително повиши успеваемостта на метода, като сведе до нула неговите странични ефекти. На практика този метод на лечение може да се използва при 90% от хората, които са с хронична венозна болест. Има някои тесни контраиндикации, които са само за специфични пациенти.

д-р Николай Вълчев – съдов хирург в Аджибадем Ситиклиник УМБАЛ „Токуда“

Д-р Вълчев е на път да патентова своето откритие. В началото на тази година, той ръководи в екип, който спасява от ампутация крака на 76-годишен пациент.

„Повечето методи, които прилагаме за лечение на вени, като лазерната аблация, като механо-химичната аблация, те се използват за лечение на вени, които не се използват с просто око. Това са вени, които са разположени в дълбочина, които са причина за изпъкване на онези вени по краката, които нашите пациенти виждат и търсят съдействие. Доказано е на този етап, че няма полза да се използва консервативната терапия и да се избягва някаква форма на оперативно лечение, особено че вече станахме толкова миниинвазивни. Ако човек няма видимо разширени вени на краката и няма никакви оплаквания, на практика няма нужда да се проследява така периодично. Редовно подлежат на преглед и хората, които имат в семейството роднини от първа линия, които са с разширени вени“, споделя д-р Вълчев.

Неофициални данни показват, че между 40% и 50% от хората в България страдат от разширени вени. За сравнение в Съединените щати, засегнатите са около 70%.

 

Скоро беше проведено едно проучване сред общопрактикуващите лекари, които започнаха да разпитват всеки пациент, влизащ в кабинета дали има някои от симптомите на хроничната венозна болест, и се оказа че една трета от пациентите, имат оплаквания които са свързани с долните крайници. Вероятно причината се дължи на една вродена слабост на съединителната тъкан, благодарение на която вените стават по слаби и се разширяват, клапите спират да работят, и се появяват първите симптоми.

д-р Николай Вълчев – съдов хирург в Аджибадем Ситиклиник УМБАЛ „Токуда“

Още щом завършва университета, д-р Николай Вълчев се насочва към съдовата хирургия, която той определя като интересна и търпяща развитие и осъвременяване.

„Аз съм роден в Бургас. Там завърших и средното си образование, след което дойдох в София, завърших медицина в Медицинския университет. След което веднага дойдох и завърших специализация в Клиниката по Съдова хирургия в „Токуда“. На практика на всеки етап има с какво да помогнем на пациента. Нашата работа като лекари с нашите пациенти е да не допускаме пациента да не достига до този последен стадии на заболяването. Дори и да стигне, можем ефективно с процедури и консервативна терапия да затворим тази рана и да осигурим добро качество на живот за нашите пациенти“, казва още д-р Вълчев.

Ежедневните срещи с пациенти и оказването на помощ, е това което младият хирург обича да прави, но и той като всички останали има своите любими занимания извън работното място.

„Начинът по който аз разтоварвам е със спорт. Има няколко спорта, които практикувам с удоволствие, единият от тях е тенис. Него го практикувам най-много, тъй като не зависи от времето. С една част от колегите от различни специалности основахме един спортен клуб в „Токуда“. Често се събираме, имаме възможност да караме колелета, ходим до Витоша, участваме на различни състезания даже. От моето семейство няма нито един лекар, за сметка на това аз станах лекар, брат ми също е лекар, той е хематолог. Жена ми също е лекар, тя работи образна диагностика, така че дадохме едно начало“, разказва лекарят.

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.