Добро Утро, Европа

Украйна стартира антикорупционна програма

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украйна стартира антикорупционна програма, която да осигури по-голяма прозрачност и по-справедливи наказания за виновните за корупция.

Президентът Володимир Зеленски съобщи за новата мярка след разговори с председателя на Европейския парламент в Лвов.

 

Тази година сътрудничеството ни с европейските институции ще бъде още по-пълноценно от миналата година. Задачата е да подготвим всичко за членството на страната ни в Европейския съюз, да увеличим доставките на оръжие за Украйна и да засилим санкциите срещу Русия. Благодаря на г-жа Роберта Мецола и на всички наши приятели в Европа, които ни помагат по пътя на интеграцията.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Володимир Зеленски и Роберта Мецола са обсъдили формулата на Украйна за постигане на мир и членството на страната в Европейския съюз.

 

Като казваме, че Украйна е Европа и Европа е Украйна, това означава, че преговорите за присъединяване трябва да започнат възможно най-скоро, надяваме се още тази година. Впечатлени сме от напредъка на украинците във връзка с препоръките на Европейската комисия.

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент

Мецола призова за създаването на специален трибунал за военни престъпления, извършени в Украйна. И допълни, че страната се нуждае от още оръжия, за да се отбранява.

 

Вече отпуснахме 2,1 млрд. евро чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира, но е ясно, че са нужни още средства. Ако искаме сигурна Европа, ни трябва сигурна Украйна. Ако искаме безопасен квартал, то нашите съседи трябва да са в безопасност. Следователно – имаме нужда от още оръжия.

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент

Междувременно премиерът Денис Шмигал заяви, че Украйна ще използва активи на стойност близо 460 млн. долара, иззети от руски банки, за възстановяването на страната.