В темпото на Кари

Тренировка по кикбокс с майстор Красимир Гергинов | В темпото на Кари, 04.03.2023

От Карин Околие Карин Околие Водещ

Как да започнем да тренираме кикбокс и какво трябва да знаем преди да прекрачим прага на залата? И каква е историята на този боен спорт? Отговорите търсим от майстор Красимир Гергинов директно в тренировъчната зала в Национален стадион „Васил Левски“.

„Кикбоксът произлиза от Япония. Понеже там е имало много школи по бойни изкуства те са искали някак си да премерят сили и постепенно стигат до извода, че трябва да направят състезание по единни правили. Всички школи се качват на ринга и играят по тези правила. Това се случва в началото на 60-те години“, обясни майстор Гергинов.

Голямото развитие на кикбокса като федерация обаче се случва в Америка.

Кикбоксът дава възможност на всички спортисти, независимо какви бойни изкуства тренират, да могат да премерят сили по едни правила, посочи майстор Гергинов. Той подчерта, че в кикбокса е изключително важна техниката с ръце и крака и правилното пласиране на удари.

Кикбоскът развива качества като уважение, дисциплина, издържливост, бързина. „Тренирането на техниката изисква постоянство“, добави майстор Гергинов.

Той отбеляза още, че за да се подготвиш трябва да си максимално защитен. Минимумът – боксови ръкавици, протектор за устата и краката, слабините. Това са основни неща, за да имаш пълноценна тренировка и да излезеш здрав от залата.

Тренирането в групи е важно, защото добиваш увереност в собствените си сили, като социалният елемент също има значение, отбеляза майстор Гергинов.

„Правилната техника остава за цял живот. Ако я научиш грешно, след това и да я прилагаш няма този ефект. Правилната техника не се забравя – може да не я правиш бързо, ако не си тренирал от дълго време, но тя остава един рефлекс за цял живот, който изпълняваш правилно“, подчерта треньорът по кикбокс.

Вижте повече във видеото.