Добро Утро, Европа

Атанас Зафиров, БСП: В крайна сметка ИТН напуснаха заради пари и постове

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Atanas Zafirov Атанас Зафиров, зам.-председател на БСП

За изненада не бих говорил, от известно време ИТН даваха подобни сигнали.

Това каза пред Euronews Bulgaria Атанас Зафиров, зам.-председател на БСП и председател на комисията по отбрана в парламента по повод напускането на коалицията от ИТН .

 

Според него сигналите са се изразявали в редица гласувания, поведение в зала, декларации и т.н. „По-скоро съм изненадан от повода и времето, в което беше направено това, тъй като очаквах повод, свързан със сериозна криза“, каза Зафиров. В крайна сметка поводът се оказал пари и разпределяне на постове. А времето също е неподходящо, защото предстои приемането на бюджета, което е от изключителна важност. Той не може да си представи как хора, които са били част от това управление, биха могли да гласуват против един такъв бюджет. Според Зафиров бюджетът е един хомогенен документ и при гласуването на перо по перо, трябва да се преформатира целият бюджет. Частите, които не се подкрепят е трябвало да бъдат изчистени в предварителни разговори. При второто гласуване на бюджета той или ще бъде подкрепен, или не и ще стане ясно кой народен представител с какви цели е в това Народно събрание.

Зафиров каза, че БСП ще подкрепят законопроекта на „Продължаваме промяната“ за КПКОНПИ с известни забележки – например за възможността за използване на специални разузнавателни средства. Той заяви, че БСП ще подкрепи кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ.

Зам.-председателят на БСП потвърди позицията на партията си, че трябва да се подновят преговорите с „Газпром“.

По думите му, управление на правителство на малцинството ще бъде трудно, но това е правилният начин, нови избори ще хвърлят страната в хаос.