Политика

Министърът на енергетиката ще подаде оставка в понеделник, но не заради "Газпром"

От Euronews България Euronews България
Aleksandarnikolov БГНЕС

В пресъобщение, министърът на енергетиката Александър Николов потвърждава, че в изпълнение на решението на политическа партия „Има такъв народ“, ще подаде оставката си в понеделник.

С оглед на появилите се публикации относно причините за този акт, уточняваме, че всички медийни интерпретции, включващи енергийна политика, особено такава в сферата на търговия, транзит и доставки на природен газ, са чиста проба спекулации. Оставката на министър Николов е политическо решение.

Прессъобщение от енергийното министерство

По-рано днес зам. -министърът на енергетиката Пламен Данаилов, заяви пред Euronews Bulgaria, че Николов и всичките му заместници ще подадат оставки, като по думите му една от причините за разрива в отношенията между правителството и министерството е искането на ИТН да се продължи договорът с "Газпром", докато се намери сигурен доставчик на синьо гориво, но идеята се сблъскала челно с отказа на вицепремиера Асен Василев.

В същото време като принципал на министерството на енергетиката, министър Николов не е упълномощавал нито един от заместниците си да тълкува по свое усмотрение отношенията ни с „Газпром“.

Както многократно е подчертавано „Булгаргаз“ е в активен, съществуващ договор с „Газпромекспорт“.

Същият е в едностранно неизпълнение, докато българската страна спазва всички търговски, правни и регулационни изисквания.

Министерство на енергетиката изрично подчертава, че след този период усилията на целия екип, както на „Български енергиен холдинг“ и прилежащите дружества, са да се изпълняват стриктно газовите заявки, на база дългосрочни, предвидими и устойчиви партньорски отношения. В унисон с водената политика на правителствено ниво са проведени множество срещи, с цел ефективно реализиране на диверсификация и значително намаляване на зависимостта от който и да е конкретен доставчик на горива.

Няма решение на партия ИТН в обратна посока и действията и усилията са били изцяло в синхрон с политиката на правителството. Цялостната политика на партия ИТН в енергийната сфера е с цел запазване на обществен интерес, ясна стратегическа евроатлантическа посока и минимизиране в максимален мащаб рисковете и негативните ефекти по време на тежък геополитически конфликт, гласи позиция на министерството, оглавявано от Николов.

Видео с участието на зам. министърът на енергетика може да видите тук: