Европа

ЕС забрани автомобилите с ДВГ от 2035 г.

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Benzin

Европейският парламент гласува резолюция за забрана на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.
Въпреки че това е амбициозна цел, тя оказва натиск върху индустрията да инвестира средства за изследвания, за да ускори процеса. Настоящите разходи за покупка на електрическо превозно средство са твърде големи за повечето потребители, но експертите смятат, че цената ще падне, след като правителствата и индустрията инвестират в тях.

 

В момента електромобилът все още е скъпо предложение за потребителя. Ползите са очевидни заради технологията. Но са необходими държавни усилия, може би общоевропейски усилия, за да се субсидира по същество разработката и продажбите на електрически превозни средства. В момента, ако се продават на реалната им цена, няма да бъдат жизнеспособни. Но това може да се промени бързо. След като цялата индустрия се преориентира от двигателите с вътрешно горене към електромоторите, те ще станат по-евтини за крайния потребител.

Конър Фонън, автомобилен експерт 

Регламентът ще засегне само нови автомобили и най-вероятно само такива с двигатели с вътрешно горене. Но вероятно 2035 г е твърде оптимистична цел. Има и много въпросителни, например достъпът до зарядни станции, издръжливост на батериите и други.
Но има консенсус, че преминаването към електрически превозни средства е далеч по-доброто решение за околната среда.
Въпросът преминава в компетенциите на европейските правителства.