Европа

Британският премиер представи Уиндзорската рамка, сключена с ЕС

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Британският премиер Риши Сунак представи новото споразумение с Европейския съюз пред най-скептичната си аудитория - юнионистите в Северна Ирландия.

Според тях търговските правила след Брекзит отслабват позициите на Белфаст в Обединеното кралство. Сунак смята споразумението за голям пробив в отношенията с блока.

"Наистина съм доволен, направо съм въодушевен, че успяхме да постигнем пробив в преговорите с Европейския съюз. Новата Уиндзорска рамка е изключително положителна стъпка за Северна Ирландия и е исторически момент за нас, за да продължим напред и да преодолеем трудностите от миналото", каза той.

Националистите от партия "Шин Фейн" обявиха, че подкрепят сделката, докато част от юнионистите предложиха всяка политическа формация да разполага със седмица, за да дадат категоричен отговор дали застава зад споразумението. 

Новият документ, подписан в замъка Уиндзор, изменя протокола за Северна Ирландия и позволява свободното движение на стоки между страната и останалата част от Великобритания.

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде прието от парламентите в Лондон и Брюксел.