Европа

Британският премиер Риши Сунак освободи председателя на Консервативната партия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Британският премиер Риши Сунак освободи председателя на Консервативната партия Надим Захауи от поста му в правителството, след като независимо разследване на данъчните му дела установи сериозно нарушение на кодекса за поведение на министрите.

Сунак беше наредил на независим съветник да разследва въпроси, свързани с данъчните дела на Захауи, който за кратко беше министър на финансите в период на политически сътресения във Великобритания миналата година. Захауи заяви, че британските данъчни власти са установили, че той е "бил небрежен" в декларациите си, но не е допуснал грешка умишлено, за да плати по-малко данъци.

"Първата ми реакция е, че правителството трябва да си извлече поуки от тази ситуация. Това заключение беше неизбежно, но въпреки това на Захауи бе позволено да взема решения през целия януари, когато беше може би най-тежката криза в Националната здравна служба. Имаме също колабиращ обществен транспорт в цялата страна. Хората не могат да стигнат до работа, трябваше да се обърне внимание на тези проблеми. Г-н Захауи трябваше да бъде помолен да се оттегли още преди заключенията на това разследване", заяви кметът на Манчестър Анди Бърнам.

Независимият съветник Лори Магнус установи, че изявлението на Захауи, че съобщенията от юли миналата година за данъчните му дела са били "очевидно клевети", е било подвеждащо. Захауи не се коригира до миналата седмица, когато съобщи, че е постигнал споразумение с властите.