Политика

Лидерската битка за парламента ще е в София. Зрелищната - в Благоевград

От Таня Петкова Таня Петкова Редактор

Парламентарните избори на възвръщенците. Това може да е една от отличителната характеристики на предстоящия пореден предсрочен вот. С изтичането на срока за регистрация на кандидатските листи стана ясно, че в тях отново намират място мнозина, които не очаквахме да видим отново в активния парламентарен живот. 

Един от тях е Слави Трифонов. След краткото си пребиваване в 45-ото народно събрание шоуменът и лидер на "Има такъв народ" се държеше и говореше така, сякаш не възнамерява повече да се кандидатира. Сега обаче го прави - при това не от един, а от два избирателни района.

Така се държаха и говореха и двамата му съпартийци и сценаристи Филип Станев и Ивайло Вълчев. Те се отказаха от депутатските банки в 47-ото Народно събрание без обяснения, а Станев дори не беше кандидат за 48-ото. Сега обаче и двамата са на челни места в листите на ИТН. 

Stanev Vylchev BGNES От ляво на дясно - Ивайло Вълчев, Станислав Балабанов и Филип Станев от ИТН отново са кандидати за парламента.

Обратно към парламента, години след като дори го оглавяваше, поема проф. Огнян Герджиков заедно с възроденото неотдавна НДСВ и с ред други популярни лица от старите парламентарни ленти - като например бившия депутат Станимир Илчев, който сега оглави царската партия.

И ако за ИТН и НДСВ към момента е под въпрос дали ще прескочат бариерата за влизане в парламента, то за един друг кандидат влизането е сигурно. Делян Пеевски пропусна участие в изборите през април 2021 година, и макар да взе участие във всички останали досега, създаде впечатление като да се е отегчил от предизборни кампании. Дори през изминалите седмици председателят на партията Мустафа Карадайъ обяви, че лично ще го убеждава да се включи в листите. 

Изглежда го е убедил, защото Пеевски ще води две листи - както винаги в Пазарджик и в Благоевград. 

С което Първи многомандатен избирателен район се очертава като арена на една от най-зрелищните предизборни битки в предстоящата кампания. Защото заедно с Пеевски там ще бъде и Слави Трифонов, който води ИТН в Благоевград.

Peevski Karadayi DPS BGNES Делян Пеевски и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ водят по две листи.

Шоуменът е начело и в Стара Загора. За гласовете на благоевградчани ще се съревновават още лидерът на БСП Корнелия Нинова и предишният шеф на депутатите от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. ГЕРБ изпраща там досегашният зам.-шеф на парламента Росен Желязков, а "Възраждане" - бившият депутат и сподвижник на Костадин Костадинов - Цончо Ганев.

Софийската надпревара и завръщането на ИТН

В т. нар. лидерски район – 25-и в София, ще мерят сили Бойко Борисов и Корнелия Нинова. А Борисов ще има възможност да опита реванш срещу Христо Петров - Ицо Хазарта, който го победи с преференции на последните два избора в същия район.

Листата на „Възраждане“ води председателят Костадин Костадинов. Тук излиза и Огнян Герджиков, който оглавява листата на НДСВ в района. А водач от ИТН ще бъде Филип Станев, който се прочу със скъсаните си дънки в 45-ото Народно събрание. 

Ognyan Gerdjikov BGNES Проф. Огнян Герджиков

В същия район коалицията "Левицата!" избра за водач Цветеслава Гълъбова, която беше съпредседател на инициативния комитет, издигнал Румен Радев за втори президентски мандат.

В другия столичен район – 23-ти, съревнованието ще е между бившия премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков, Румен Христов (лидер на СДС и номинация на коалицията между сините и ГЕРБ, както и бившия министър на туризма Христо Проданов от БСП. НДСВ издига в този район новоизбрания си председател Станимир Илчев.

В 24-ти район единственият партиен водач е Христо Иванов (ПП-ДБ). С него се състезават бивши редови депутати - Тома Биков (ГЕРБ-СДС), Петър Петров ("Възраждане"), Георги Свиленски (БСП). Татяна Дончева ("Левицата!“) ще премери сили тук.

В Пловдив също ще се сблъскат няколко сериозни имена. Там Бойко Борисов ще се състезава със сваления председател на 47-ия парламент Никола Минчев (ПП-ДБ), с бившия служебен премиер, а сега лидер на „Български възход“ Стефан Янев. Тук ИТН за водач издигат бившия регионален министър Гроздан Караджов.

От ИТН се завръщат и бившият шеф на групата на ИТН Тошко Йорданов, който оглавява листата във Варна и Плевен, бившият депутат Станислав Балабанов (Пазарджик и Пловдив-област), както и Ивайло Вълчев (Бургас и София-област).

Любопитни кандидати се срещат и в символния Кърджали

Традиционният победител там - ДПС, издига традиционния си водач - лидера Мустафа Карадайъ. По същия начин, макар и след мандат пауза, постъпва и ГЕРБ с Цвета Караянчева. Изненадата обаче дойде от "Продължаваме промяната-Демократична България", които изпращат в родопския град председателя на ДСБ Атанас Атанасов. Дългогодишният водач на БСП там - Милко Багдасаров, този път липсва от листата. Той обясни отказа си да се кандидатира с лични причини, затова първа на тези избори от БСП в Кърджали ще бъде Жени Николова. 

Filiz Hyusmenova Филиз Хюсменова отново ще е кандидат за парламента - от Варна. Снимки: БГНЕС

Също с лични причини от място в листата на ДПС се отказа депутатът на няколко мандата Ерджан Себайтин. На негово място депутатска банка след дълги години отново ще заеме бившият евродепутат и член на партийното ръководство Филиз Хюсменова.