Политика

Александър Сиди: В ГЕРБ влиянието на „Козяк“ натежа и вдигнаха ветото за РСМ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

ВМРО-БНД ще участва в местните избори, макар че няма да се включи в надпреварата за вота на 2 април. Това обяви в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria Александър Сиди, съпредседател на ВМРО. Според него предстоящите парламентарни избори са безсмислени.

„Политическата нестабилност бих я нарекъл мръсно клано блато на политическата система в последните две години. Това е отчаят опит да хвърлим камък в това блато, да кажем, че нещо не е наред“, коментира Сиди решението на партията да започне кампания за масово гласуване на изборите с опцията „Не подкрепям никого“.

„Нямахме разговор за политики, не стигнахме до програма, така че решихме и ние, и те, да продължим по собствения си път“, каза съпредседателят на ВМРО-БНД във връзка с провалените разговори за общо явяване на партията с формацията на Стефан Янев „Български възход“.

Избирателната активност е ниска заради лицемерието и лъжите на партиите, смята Сиди. Той даде за пример измяната на позицията на ГЕРБ по отношение на Република Северна Македония.

Когато влиянието на Красимир Каракачанов и ВМРО-БНД не беше толкова силно върху ГЕРБ и стана по-силно влиянието на „Козяк“ и някои други посолства, тогава Борисов просто излезе и каза, че вдигаме ветото. Защо го вдигна? Нещо се промени в Македония за по-добро ли?

„Ниската избирателна активност е нещо ужасно и ние за това не можем да ги призовем да не гласуват. Затова ги призоваваме да гласуват с „Не подкрепям никого“, обясни Сиди.

„Никаква вина нямаме и не може да имаме не само ВМРО, а българската държава не може да носи вина за това, че 80 години в Македония някой е промивал мозъци. Да изровиш костите на Гоце Делчев и да го наречеш някакъв друг, освен такъв, какъвто той самият за себе си е говорил, е ужасно отвратително“, коментира още съпредседателят на ВМРО-БНД.

„Трябва да спрем да говорим, че Гоце Делчев е българин ли? Трябва да спрем да говорим за собствената си история ли?“, попита реторично той.

Целия разговор вижте във видеото.