Добро Утро, Европа

Финландски разследващ журналист: Путин пое контрола върху медиите, за да манипулира народа

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент
Йесика Аро Йесика Аро

Йесика Аро: Русия полага големи усилия да ни разедини, за да не може да се противопоставим заедно на руската агресия и геноцид срещу Украйна

Интернет троловете и фалшивите новини са част от арсенала на информационната война. Когато започва своето разследване за руските пропагандни тролове през 2014-та, финландската журналистика Йесика Аро е едва на 33 години. Тогава започват и безпрецедентните атаки срещу нея. След хиляди еднотипни лъжи, заплахи и психологически тормоз, Йесика дори напуска родината си, но не се отказва. В книгата си “Троловете на Путин” събира на едно място истински истории от фронтa на руската информационна война. С нея разговаря Ирина Иванова.

 

Йесика, посветили сте книгата си на силните жени във вашето семейство. Вие самата сте силна жена, но искам да ви задам въпрос, свързан с баба ви – Манука. Какво означава Lotta, Lotta Svärd?

Lotta Svärd е организация по време на втората световна война, във Финландия, в която жени и малки момичета са помагали за защитата на страната от агресора – Съветския Съюз. Манука, моята баба, се присъединява към Lotta Svärd и работата й се е изразявало в това да наблюдава небето с бинокъл за потенциални атаки от самолети на Съветския Съюз. Освен това е била и доброволец в болница, където е свирила на пиано и пяла на ранени войници, приети там. 



Атаките срещу вас започват през 2014-та. Какво първо ви накара да се интересувате от тролове, ботове и онлайн дезинформация? 

Веднага щом разбрах, че много смели руски журналисти са проникнали във фабрика за тролове през 2013-тa, година преди моите разследвания. Бях наистина загрижена, защото осъзнах, че тези тролове биха били заплаха за свободата на словото на истинските хора. Исках да разбера дали професионалните руски пропагандисти в социалните мрежи са способни да манипулират истинските хора, техните идеи и начин на мислене, действия и дори поведение. И така, исках да науча повече, затова започнах разследване, заедно с други финландци.



Добре, нека поговорим за улица „Савушкина“ 55, в Санкт Петербург. На този адрес се намира фабриката за тролове, която споменахте. Колко хора работят там, на какви позиции и какво всъщност работят?

Според различни данни между 300 и 400 души работят там. Сградата е четириетажна и светлините са включени дори през нощта, което предполага, че работят 24/7. Според онлайн обявата за работа, която видяхме, публикувана в обикновени руски сайтове за набиране на персонал, те не търсят руски тролове, които да атакуват изборите на Запад или пропагандисти, които да пишат фалшиви новини, а предлагат работа на позиции като „копирайтър“, „специалист управление на социалните мрежи“ или дори „графични дизайнери“, като работата им се състои в това да публикуват материали онлайн, например новини. Търсеха и хора, които владеят английски език. 



Разбирам, за да покриват и различните часови зони. Според вас кои са най-разпространените методи за дезинформация, особено във времена на война? 

В момента самият господин Путин употребява много от разпространените методи на Кремъл. Господин Путин и неговите приближени отправят фалшиви заплашителни твърдения, като целта им е да водят информационно-психологическа война, особено срещу западните лидери и международната общност. В момента те имат силен интерес да ни заплашват с разпад на обединението не само на страните-членки на НАТО, но и тези от ЕС, по отношение на налагането на санкции. Полагат големи усилия да ни разединят точно в този момент, когато се води война, за да сме отделени едни от други, страните да не могат да се противопоставят заедно на руската агресия и геноцид срещу Украйна. И така, заплахите са много разпространен метод, но те разполагат и с доста други. Много от методите им са породени от военната култура, която имат, като някои от тях дори се преподават на студенти в руски университети. Целта е те да придобият способността да провеждат информационно-психологически операции спрямо, например, цивилни извън страната. Но не трябва да забравяме, че веднага щом Путин дойде на власт, той пое целия контрол върху независимостта на медиите, стремейки се да манипулира народа, умовете и идеите на гражданите. 



Споменахте НАТО и ЕС, самата вие сте във Финландия. Финландия и Швеция, тези две традиционно неутрални страни, промениха коренно позицията си след инвазията в Украйна. Имате ли наблюдения дали има по-голяма мобилизация на тролове след това решение, има ли опити от страна на Кремъл за промяна на мнението на гражданите на тези страни спрямо Алианса?

Кремъл провеждаше различни операции, свързани с НАТО, в продължение на десетилетия. В социалните мрежи това съществува поне от 2014 г., когато и започнах да се интересувам от тези теми. Руските тролове разпространяваха наративи, които описват НАТО като агресор и голяма опасност, застрашаваща финландската сигурност, както и за съюз, който е неподходящ за външната политика на Финландия. Освен руските тролове, се включиха и кремълските фалшиви медии, които поставяха етикети „тролове на НАТО“ на хора, които всъщност бяха представители на академичната сфера, изследователи и експерти по руска политика. Опитаха да превърнат НАТО в срамна дума, не само във Финландия, а и в други държави. Скоро след като Русия започна този геноцид и война срещу Украйна, руското външно министерство непрестанно и многократно, по много поводи, заплашва Финландия с последици, ако се присъединим към НАТО. 



А какви са наблюденията ви относно кремълската пропаганда на Балканите? 

Разглеждах този въпрос, с особен фокус върху Сърбия и случая на Йелена Милич. Госпожа Милич беше разследвала информационните операции, провеждани на Балканите. Впоследствие тя беше силно атакувана от руски тролове и Кремълски фалшиви медии, но в допълнение към това, се установява и, че Кремъл има дълбоки корени в политиките на различни държави, например Сърбия. Кремъл цели да създаде съюзи и партньорства чрез енергийния сектор с държави от Балканите, така че е наистина активен там. 



Експерти по сигурността определят атаките срещу вас като „безпрецедентни“. Прокурор заяви, че тормозът, който е бил упражняван върху вас, е целял да съсипе живота и работата ви. Каква цена платихте за разследването на кремълската пропаганда? 

Може да се каже, че изгубих всичко през тези години. Бях принудена да се преместя далеч от Финландия, за да избягам от заплахите не само на руските тролове, но и от тези на собствените ми съграждани, които се превърнаха във врагове. Изгубих и приятели, които също ми отправяха заплахи. Бях принудена да докладвам на полицията собствените си приятели. Изгубих всичките си вещи, дори и апартамента си, както и много потенциални приходи. 



Какъв е търсеният психологически ефект на тези атаки? 

Изглежда целта е била да не мога да продължа да върша работата си и да не продължа писането на книгата си. Също така са искали да спра да посещавам публични места и съответно да не разгласявам заплахите, които тези тролове представляват за националната сигурност. Целта им е била да ме съсипят напълно. 



Наричали са ви с думи, които не ми е позволено да изричам в ефир, но това, което може би ме шокира най-много е, че сте получили съобщение от покойния си баща. Как ви се отрази това?

Почти се строполих на земята. За щастие пътувах към среща с моя приятел. Той ме прегръщаше силно и ме задържа на краката ми. После осъзнах, че тези хора не познават никакви граници. Това се случи още през 2015 г., така че много рано си дадох сметка, че аз и семейството ми ще бъдем обект на брутални и психологически опити за унищожение. 



Една от централните фигури, които споменавате, е Йохан Бакман. Разкажете накратко за нашата аудитория кой е той и каква е връзката му с Москва и с Леонид Решетников?

Йохан Бекман е финландски гражданин, който от 2014 г. до този момент оглавява много интересен институт в Москва, наречен „Руски институт за стратегически изследвания“. Въпросният институт се оглавява от много висшестоящи разузнавателни офицери от някогашните КГБ, ГРУ и Федералната служба за сигурност. 

Тези офицери са посочени лично от Путин, а институтът е създаден като крило връзки с обществеността към руските разузнавателни служби. Според разследване на Ройтерс от 2017 г., институтът се е занимавал например с тролските и дезинформационни операции по време на изборите в САЩ през 2016 г., като целта е била Доналд Тръмп да стане президент на Съединените Американски щати. Йохан Бакман отправяше клевети по мой адрес, но и в същото време взимаше участие в много агресивни информационни операции срещу други държави в и извън Европа. 



Разбирам. Казвате, че искате да върнете своята свобода и спокойния си живот. Днес чувствате ли се свободна и в безопасност?

Чувствам се много свободна откакто книгата ми излезе, както и от факта, че успях да я завърша, въпреки всичките атаки на тролове и престъпници. Вместо да спра, аз все още продължавам. Ето това за мен е свободата. В момента намирам начини да живея в безопасност и съм наистина благодарна за това. 



Йесика, благодаря ви за този разговор. 

И аз ви благодаря! Беше удоволствие!