Култура

Документалният филм “На Адаман“ бе отличен за най-добър на Берлинале

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Френският документален филм "На Адаман", режисиран от Никола Филибер, получи наградата "Златна мечка" на тазгодишния Берлински международен филмов фестивал.

Той отвежда зрителите на шлеп по река Сена в Париж, който е плаващ дневен център за възрастни, страдащи от психични разстройства.

 

Това, че един документален филм бива награден и може да се счита за кино сам по себе си, ме трогва дълбоко. Както всички знаем, най-лудите не са тези, за които ги мислим.

Никола Филибер – режисьор на "На Адаман"

Голямата награда на журито получи "Червено небе" на германския режисьор Кристиан Пецолд. Французинът Филип Гарел бе отличен със "Сребърна мечка" за най-добър режисьор за филма "Голямата колесница".

Анджела Шанелец спечели "Сребърна мечка" за най-добър сценарий за продукцията си "Музика".

Наградата за най-добро актьорско изпълнение в главна роля отиде при дете – София Отеро. В испанския филм "20 000 вида пчели" тя играе 8-годишно дете, което търси своята полова идентичност.

Отеро е най-младата лауреатка в историята на фестивала в Берлин.

Френската операторка Елен Лувар получи "Сребърна мечка" за изключителен художествен принос за работата си по "Диско момче".

73-ото издание на Берлинале започна с обръщение на украинския президент Володимир Зеленски, който поиска от хората на седмото изкуство да подкрепят страната му в усилията ѝ да отблъсне руските окупатори.