Euronews Primetime

Tурският президент Реджеп Ердоган с предупреждение към Гърция

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 10 180632

Турция с нови обвинения към Гърция. Ако Гърция не се откаже от милитаризацията на островите си в Егейско море, ще последва отговор, предупреди турският президент Реджеп Ердоган. По думите му, Атина нарушава международен договор за невоенния статут на тези острови. Гърция отговори, че се справя с "провокациите" от турска страна със "спокойствие и решителност".

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Гърция да демилитаризира островите в Егейско море. Анкара твърди, че Атина изгражда военно присъствие в Егейско море в нарушение на договорите, гарантиращи невоенен статут на островите. В споразумението се казва, че те са били отстъпени на Гърция при условие да бъдат демилитаризирани.

 

Приканваме Гърция да спре въоръжаването на островите, които имат невоенен статут и да действа в съответствие с международните споразумения. Не се шегувам, говоря сериозно. Твърдо сме решени да се противопоставим на това. Предупреждаваме Гърция да се въздържа от мечти и действия, за които ще съжалява. Турция няма да се откаже от правата си в Егейско море по същия начин, по който няма да се откаже от правата си, произтичащи от международното споразумение.

Реджеп Тайил Ердоган – президент на Турция 

Ердоган наблюдава военни учения на западното крайбрежие на Егейско море. Над 10 000 военнослужещи от 37 приятелски и съюзнически държави участват в Комбинираните съвместни стрелкови учения ЕФЕС 2022 в провинция Измир. 


Гърция и Турция са съюзници в НАТО, но имат история на спорове по редица въпроси, включително за добива на полезни изкопаеми в източно Средиземно море и съперничещи си териториални претенции в Егейско море. 


Атина твърди, че Турция умишлено е тълкувала погрешно договорите относно въоръжените сили на нейните източни острови. Гръцката страна претендира, че има законови основания да се защити след враждебни действия на Анкара, включително заплаха от война, ако разшири териториалните си води. Говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому заяви, че Гърция се справя с турските "провокации" със "спокойствие и решителност".