Икономика

КНСБ предлага 4 стъпки за борба със спекулата

От Euronews България Euronews България

Четири конкретни стъпки, които да помогнат в борбата с нелоялните търговски практики и спекулата в ценообразуването на основните продукти предлагат от КНСБ. Държавата вече започна масирани проверки в търговската мрежа.

Първата идея на синдикатите е представяне на цените на основните хранителни и нехранителни продукти по схемата „нето – нето”. Това според тях ще позволи адекватното сравнение на себестойността на отделните стоки без наличието на различните административни разходи като реклама, логистика, складово съхранение. Тази стъпка ще позволи на търговците да докажат, че не използват нелоялни търговски дейности, твърдят от КНСБ.

Като втора стъпка предлагат да се въведат еднакви срокове на промяна на цените и на изплащане за доставка по цялата верига. Това, според синдикатите, ще елиминира възможността за завишаване на цените между отделните участници. КНСБ настоява и да се проверят начините, чрез които се допускат нови участници на пазара в различните сектори, а Четвъртата стъпка е в посока осветляване на връзката „качество-цена”.