Икономика

В Дряново правят нови вагони за БДЖ

От Euronews България Euronews България

Нови вагони с модерни условия и произведени в България скоро ще влязат в експлоатация. БДЖ е възложило поръчка на завода в Дряново за 15 мотриси. Последно у нас са произвеждани вагони през 1984 година. Кореспондентите ни от Велико Търново разказват. 

Така изглеждат купетата в пътническия влак Горна Оряховица- Стара Загора, който закъснява с половин час. Прозорците са мръсни, а тоалетните пътниците ползват само в краен случай. Вагонният завод в Дряново, е единственият в страната, който произвежда мотриси за пътнически влакове и осигурява поддръжката им. Последните направени  са отпреди 40 години.

 

Мизерия... Тоалетните... Има влакове, които ми прави впечатление - има си сапунче, хартия ,вода... но определено има и такива трагични! Пътническите влакове, които са тези, може би от 19-и век?

Евгени Лазаров, пътник

Малко хигиената трябва да е по на ниво, самите купета трябва да са по-хубави.

Виолета Стоичкова, пътник

В единствения завод за производство и поддръжка на вагони у нас - този в Дряново, вече е факт първият модерен вагон. Проект „Сокол“ е за иновативен български вагон от ново поколение и той бе представен на международно изложение в Берлин.

Залата в купето може да се сравни със самолетен салон.

 

За първи път в български вагон е вложена и така наречената мека, гъвкава, междувагонна връзка, която ще позволява, когато два вагона се съединят, нали, да не виждаме сняг между вагоните, също вложена вакуумна тоалетна, тя е на самолетния принцип,.. , За първи път тези вагони ще бъдат оборудвани с високо-скоростен интернет във салона всъщност, защото това е салонен тип вагон, освен това има видео наблюдение, гарантиращо сигурността…

Мирослав Борисов, „Вагонен завод“ - Дряново

Първото изпитание на вагона на вътрешно трасе е през март. БДЖ е поръчала изработването на 15 броя. Ако изпитанията са успешни, след 2024 г. новите вагони ще бъдат включени в композиции за дълги пътувания - по линиите София-Варна и София-Бургас.